Acordul  cuprinde măsuri pentru o creștere economică sustenabilă a României, bazată pe investiții, în următorii zece ani.

„Necesitatea de a se adopta măsuri imediate a apărut urmare rezultatelor sub așteptări înregistrate în ultimii ani în domeniu, a dificultăților legate de asigurarea cu forța de muncă specializată și de concurență neloială, ceea ce a făcut ca numărul de salariați declarați de agenții economici constructori să fie într-o continuă scădere“, a declarat Valentin Petrescu, președintele federației patronale. La finalul anului trecut, numărul mediu de salariați din sectorul construcțiilor era de 384.600 de persoane.

Acordul semnat ieri a stabilit un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei pentru sectorul construcțiilor. Aceasta înseamnă o creştere de aproape 60%, comparativ cu salariul minim brut lunar pe ţară, şi se apropie mult de salariu mediu pe economie.

„Acordul în domeniul construcţiilor: vom declara acest sector prioritar şi de importanţă naţională pentru economia românească pentru următorii 10 ani. Pentru sectorul construcţiilor, vom stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, vom elimina taxele pe muncă pentru angajatori, iar pentru angajat le vom stabili astfel încât salariul minim net lunar să depăşească echivalentul în lei a 500 de euro”, a explicat ieri premierul Viorica Dăncilă.

În ciuda faptului că în ultimii trei ani , deși economia a înregistrat un ritm ridicat de creștere a produsului intern brut, cifra de afaceri din sectorul constructiilor a scăzut cu circa trei mld. lei, cu alte cuvinte România a înregistrat creștere fără dezvoltare, spun reprezentanții constructorilor.

„O altă măsură va consta în introducerea obligativităţii de acordare a avansului pentru contracte de lucrări, în procent de 30%, indiferent de sursa de finanţare şi restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului”, a arătat Dăncilă.

În sprijinul finanţării acestui sector va fi înfiinţat „un fond de garantare pentru construcţii cu participarea statului în procent de 80% şi a firmelor de construcţii cu 20%”, a informat premierul.

Cristian Erbaşu, preşedintele FPSC, a declarat recent pentru revista Capital faptul că amânarea investiţiilor în infrastructură a făcut ca necesarul de muncitori estimat de patronat la 200.000 de persoane să nu fie atât de mare.

„Lipsa a fost de circa 50.000 de oameni, pe fondul proiectelor imobiliare private. În momentul în care vor porni investiţiile în infrastructură, deficitul va creşte la 200.000 de muncitori. Cu atât mai mult cu cât exodul forţei de muncă din România continuă. Cu cât se amână proiectele de infrastructură, cu atât vom avea un număr mai mic de muncitori. Ei pleacă repede, iar formarea lor durează mult mai mult“, a declarat Erbaşu.