Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a explicat pe larg, motivul pentru care România are nevoie de astfel de restricții, chiar dacă ele nu sunt prea iubite de români.

Astfel, șeful DSU a explicat de ce a fost necesară închiderea magazinelor la orele 18.00 şi a făcut apel către angajatori să decaleze programul de lucru al angajaţilor sau să recurgă la telemuncă. Potrivit acestuia, restricțiile de circulație sunt strâns legate de orarul magazinelor. Odată ce magazinele se închid la ora 18.00, românii mai au timp două ore să ajungă acasă și să nu mai aibe motive să circule.

”S-a pus problema, când au fost discuţiile în cadrul grupului tehnico-ştiinţific, de un anumit interval orar pentru interdicţia de circulaţie. Şi a fost ideea de ora 20, de luni până vineri şi ora 18.00 pentru sâmbătă – duminică. Iar la magazine, vineri ora 18 şi în restul zilelor de weekend, la ora 16.00.

După discuţii în cadrul Comitetului Naţional, după ce a ajuns la Comitetul Naţional s-a ajuns să rămână ora 20.00 şi magazinele ora 18.00 pentru că logic situaţia este ca la ora 20 lumea să fie ajunsă acasă. Înseamnă că,dacă magazinul închide la ora 18.00, mai are doi oameni care plătesc, până pleacă, până pleacă şi angajaţii, deja ajung la limită, la ora 20.00 acasă. Asta este logica aspectelor respective”, a declarat Raed Arafat la Digi24, vineri seară.

Rolul măsurilor de circulație

Totodată, șeful DSU a mai explicat că, în cazul în care magazinele rămâneau deschise până la ora 22.00, oamenii ar fi circulat în continuare cu declaraţie pe propria răspundere.

În ceea ce privește menirea noilor restricții, Raed Arafat susține că ele au fost luate pentru a reduce mobilitatea și contactul între oameni.

”Dacă am fi lăsat magazinele până la ora 22.00, este interdicţia de circulaţie, înseamnă că e o fractură de logică aici pentru că asta înseamnă că la ora 20.00 trebuie să fie acasă, dar magazinele rămân deschise până la ora 22.00. Asta înseamnă că multă lume va face hârtie şi declaraţie pe propria răspundere să zică eu mă duc la magazin şi toată măsura atunci scade efectul ei.

Din păcate, nu e o măsură plăcută, ştim acest lucru. Impactul acestei măsuri, a limitării programului magazinelor şi limitării gradului de circulaţie, este scontat acum a reduce mobilitatea, a reduce contactul. Bineînţeles, cei care nu reuşesc să ajungă la magazin vineri seara, au ziua de sâmbătă până la 6 seara, au ziua de duminică până la 6 seara. Magazinele sunt deschise, numai că se opresc la ora 18.00 şi la ora 20.00 se opreşte circulaţia”, a declarat Arafat.

Raed Arafat, despre cozile de la magazine

Totodată, întrebat despre cozile care se formează la magazine înainte de ora 18.00, Raed Arafat a declarat că angajatorii pot lua unele măsuri privind telemunca sau decalarea programului angajaţilor. Mai exact, programul de lucru ar putea fi decalat pentru a exista mai multe grupe la muncă.

”În mod normal această măsură este combinată cu măsurile care au existat, decalarea programului de lucru. Să existe mai multe grupe care vin la lucru, telemuncă cât mai mult posibil în această perioadă. Eu am oameni care vin la 6.30, pleacă în jurul orei 14.30, alţii care vin la ora 14 şi pleacă târziu, noaptea”, a declarat Arafat.

Întrebat dacă există posibilitatea de recalculare a acestor restricţii, Raed Arafat a de clarat că restricţiile pot fi adaptate în funcţie de evoluţia COVID-19, iar deciziile sunt luate cu un grup tehnic.

”Nu iau singur (decizia de relaxare a restricţiilor – n.r.) pentru că există grup de lucru tehnic. Orice măsură poate fi analizată după o perioadă de timp şi dacă măsura se dovedeşte că poate fi adaptată, se poate adapta. Acest lucru întotdeuna a fost aşa. Dacă există necesitate să adaptăm spre bine, normal că putem adapta, nicio problemă”, a declarat Arafat.

Raed Arafat a vorbit și despre numărul infecărilor cu noul coronavirus. Potrivit acestuia, numărul cazurilor care intră în spitalele Covid este mai mare decât numărul cazurilor care ies din aceste spitale.

În acest context, șeful DSU susține că dacă limitarea infectărilor nu va fi făcută, există riscul ca sistemul medical să se blocheze.

”Din numărul cazurilor zilnice există un procent important care ajunge în spital. Dacă în fiecare zi avem 5000 – 6000 cazuri, însemană că un procent ajunge la ATI, un procent la secţiile de asistenţă intermediară, cele cu oxigen. Rata de ieşire din spitale este mai lentă decţt viteza de intrare în spital.

Numărul cazurilor care intră este mai mare decât numărul cazurilor care iese, mai ales la ATI. Şi atunci e o presiune pe aceste secţii. Acum sunt spitale care au deschis spaţii suplimentare (…) Dacă nu limităm apariţia cazurilor, riscăm, din nou, să ne colmatăm, dacă nu acum, peste o săptămână – două din nou riscăm să ne blocăm, chiar dacă se va menţine un platou sau o scădere care va dura”, a mai declarat Raed Arafat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu