Comentariul este preluat de pe pagina de Facebook a lui Evgheni Kînev, doctor în economie, partener-coordonator al companiei de consultanță pentru achiziții și fuziuni Maconis.

1. Sistemul Consiliului Valutar „importă” toate efectele valutare ale dinamicii euro în plățile internaționale din afara zonei euro. De exemplu, în perioadele de scumpire a monedei, singura modalitate de a rămâne exportatorii competitivi este de a se „încadra” în prețul internațional. Și întrucât o mare parte din materiale și din energia din costul mărfurilor este din materii prime și energie importate, principala modalitate de a face acest lucru este prin reducerea salariului sau menținerea acestuia la un nivel relativ scăzută. Acesta este așa-numitul efect al devalorizării interne, care compensează lipsa oportunității de devalorizare a monedei naționale pentru a crește competitivitatea exporturilor noastre.

2. Legat de acesta este și al doilea motiv pentru salariile mici – incapacitatea de a diversifica importurile de surse de energie și astfel cumpărăm dintr-o țară aproape întregul volum de combustibil consumat de stat.În consecință, în perioadele de depreciere a monedei euro, respectiv importul de combustibili, economia nu poate resimți acest efect favorabil din cauza caracterului de monopol al aprovizionării cu energie. Dacă am avea posibilitatea de a cumpără combustibili de la diferiți furnizori, exportatorii ar avea mai multe oportunități să mențină și să crească salariile.

3. Cu toate că exporturile cu valoare adăugată mai mare au crescut în ultimii ani, Bulgaria în ansamblu este specializată în producția și exportul de produse cu valoare adăugată scăzută. Cu alte cuvinte, baza economică pentru creșterea salariilor este limitată, deoarece cea mai mare parte a valorii adăugate a produsului finit ajunge la parteneri de afaceri străini ai exportatorilor noștri. Același lucru se aplică în mare măsură și serviciilor: turism, externalizare etc.

Bulgaria, atractivă doar pentru investitorii străini

4. Bulgaria este atractivă pentru investitorii străini tocmai pentru că oferă cel mai mic preț pentru forța de muncă calificată, cele mai mici costuri pentru construcție și cele mai mici impozite directe. Dacă oricare dintre aceste componente se schimbă semnificativ, acest lucru poate face producția lor necompetitivă, adică să se închidă și locurile de muncă.

5. Salariile mici sunt un produs al productivității scăzute a industriilor care lucrează pentru piața internă, precum și al consumului relativ scăzut în afara celor mai mari orașe. Marea concurență între afacerile mici pentru un consum limitat face ca prețul scăzut și salariile mici din spatele acestuia să fie un factor major pentru supraviețuirea întreprinderilor mici și mijlocii.

6. Salariile mici sunt legate de ponderea tot mai mare a resurselor de muncă necalificate și descalificate, ca urmare a schimbării rapide a cerințelor de calificare la care răspund din ce în ce mai puține persoane.

7. Pentru cea mai mare parte a mărfurilor și serviciilor cu valoare adăugată scăzută, principala responsabilitate o au și antreprenorii cu calificare scăzută, în special cei care și-au început afacerile în anii 90, care au profitat de protecția politică locală sau de stat, ori de concurența slabă – în special în domeniul comerțului cu mărfuri de masă, unde marjele, ca urmare a concurenței, scad în permanență.

O politică slabă

8. Slaba politică de stat pentru educație și promovarea antreprenoriatului în sectoarele de înaltă tehnologie sunt deosebit de vizibile astăzi, când există o lipsă de specialiști în IT, acesta este un obstacol serios privind creșterea acestui sector și a sectoarelor conexe acestuia și un salariu mai mare pentru mai mulți oameni.

9. Afacerile care ating un anumit nivel de dezvoltare precum cele de dimensiuni medii – care ar trebui să crească cel mai ușor salariile – încep să se confrunte cu concurenți neloiali cu o umbrelă politică sau să devină direct obiectul unei razii administrative, reducându-și perspectivele, respectiv oportunitățile de creștere a salariilor.

10. O creștere durabilă a salariilor se poate întâmpla numai cu o creștere a productivității și creșterea valorii adăugate a produselor. Acest lucru se poate face prin urcarea pe rețeaua de aprovizionare către clientul final, impunând produse de marcă, prin parteneriate cu parteneri străini, prin inovație. Și instruire și recalificare constantă.

11. Cel mai mare obstacol în calea îmbunătățirii salariilor în Bulgaria este statul acaparat. Aceasta împiedică punerea în aplicare a reformelor economice cu sens, care să facă din Bulgaria un loc atractiv pentru investiții, muncă și păstrarea talentelor.