Da, poți afla informații despre o rețetă dintr-o carte de bucate, poți memora ingredientele și chiar și cantitățile în care acestea sunt necesare, însă până nu guști și testezi mai mulți producători ca să vezi de unde primești ingredientul cel mai proaspăt, până nu faci zeci sau chiar sute de încercări ca într-un final să dobândești abilitatea de a găti acea rețetă, nu vei ajunge bucătar.

Trebuie să arzi aluatul de câteva ori, să trăiești frustrarea și dezamăgirea că, după ore de muncă, preparatul iese prea dulce sau prea sărat, să simți că vrei să renunți, dar apoi să regăsești motivația internă ca să mergi mai departe. Continuând această analogie, milionarii sunt un fel de chef-i la restaurante cu stele Michelin, care au dedicat mult  timp, energie și efort pentru a ajunge acolo. Desigur, unii au fost mai norocoși decât alții, dar în esență nu poți ajunge un  bucătar de top care să gătească într-un restaurant cu stele Michelin citind o carte de bucate și nici milionar uitându-te la clipuri motivaționale.

Intenția este primul pas

Primul pas este intenția, iar apoi  informația este de mare ajutor în orice proces de învățare. Însă multă lume ratează esențialul – practica și rămâne doar la studiat. Oricât de frumoasă este viziunea, fără acțiune rămâne doar un vis. Am constatat că majoritatea oamenilor care au succes au știut cumva dintotdeauna că vor ajunge sus și, indiferent de cât de greu le-a fost la un moment dat, cu mintea erau într-o proiecție viitoare a succesului, fiind impulsionați de o dorință interioară de a reuși.

Acest foc interior, care arde nu doar când este bine, ci mai ales atunci când este greu, când toți în jurul tău renunță și lumea îți spune să te dai bătut, ține de personalitatea fiecăruia și poate fi experimentat doar din practică, nu ai cum să-l înveți din cărți.

Beneficii fără sacrificii… un vis frumos

În teorie, când vine vorba despre asumarea unui set de beneficii și responsabilități, de multe ori oamenii subestimează responsabilitățile și supraestimează capacitatea de a se descurca în anumite situații pentru a primi beneficiul. Puși în fața faptului împlinit, din diverse motive nu reușesc să vizualizeze traseul către succes și majoritatea renunță.

În același timp mai există o eroare cognitivă. Când citim un articol despre un milionar sau o vedetă, avem tendința să ne imaginăm doar ce este frumos și poate adesea exclamăm – ce viață! Însă în orice viață sunt lumini și umbre, iar banii nu rezolvă orice problemă. Deci paradisul din reviste vine la pachet cu provocări, tentații și sacrificii pe care trebuie să le gestionezi.

Și-atunci, cum ajungem milionari?

Cercetări despre cum ajungi milionar, dar și biografii ori interviuri cu oameni bogați care au fost rugați să identifice factorii care i-au ajutat să ajungă la statutul actual, relevă că nu există o rețetă, ci mai degrabă un mix de abilități, muncă, noroc și trăsături de personalitate. De multe ori se întâmplă ca viața să te ducă pe un drum și să-ți faciliteze accesul la oportunități pe care alții nu le au. Avem puterea de a ne crea propriile oportunități, dar în practică putem observa că anumite persoane sunt pur și simplu la un moment dat într-un context care le permite să facă mulți bani.

De aceea, poate lumea ar trebui să-și pună alte întrebări înainte de ”Cum ajung milionar”. Poate că întrebări mai importante sunt: care este misiunea mea în viață, la ce sunt bun sau ce îmi place să fac. Am văzut multe persoane care trăiesc visând că într-o zi vor deveni milionari, în timp ce ratează prezentul și fac ceva care nu le pune în valoare talentele.

Este ca și cum aș spune că de mâine îmi propun să devin chef într-un restaurant cu stele Michelin când nu am gătit toată viața nici măcar un ou prăjit. Dacă dorința a apărut în urma unui proces de auto-explorare și mi-am dat seama că îmi place gătitul, am abilități care mă pot duce în această direcție, atunci este extraordinar. Altfel, poate înainte să îmi propun să gătesc la cel mai înalt nivel ar fi bine să descopăr cine sunt cu adevărat.

Unde căutăm răspunsurile?

În concluzie, cum putem să ne ghidăm pentru a ajunge milionari, unde găsim calea? Pe lângă muncă, studiu și noroc, găsesc relevantă următoarea anecdotă.

Un antreprenor voia să devină milionar, se chinuia cu afacerea pe care o deținea și un prieten i-a povestit despre un înțelept mut care trăia în sihăstrie și putea să te ajute în orice problemă cu răspunsurile pe care le cauți. Sceptic, decide să încerce, urcă în vârf de munte, ajunge la o cabană mică cu un oblon îngust sub care scria “bate de 3 ori, deschide și vei primi răspunsul la întrebare”. Așa face omul nostru și întreabă “Cum pot să fac ca afacerea mea să devină profitabilă?”, apoi deschide oblonul și vede doar ochii plictisiți și nepăsători ai înțeleptului mut care îl priveau prin întuneric.

Deși amuzat la început, omul are o revelație “Are dreptate, până acum am stat să aștept o oportunitate să devin milionar în loc să muncesc mai mult și să iau ce este al meu!”. Imediat antreprenorul trece la treabă, se dedică afacerii și începe să-i meargă mai bine, face profit. Dar, după un timp, constată că în ritmul actual de creștere i-ar trebui zeci de ani să ajungă lider de piață.

Așa că, pleacă din nou în vârf de munte, și adresează de data asta întrebarea “Cum pot să fiu numărul unu în domeniul meu de activitate?”, deschide oblonul îngust și vede doi ochi triști, obosiți, lipsiți de lumină. Știa deja cum funcționează lucrurile și imediat își dă seama că este singur, nu are familie, și-a ignorant prietenii și nu dă nimic înapoi către comunitate. Așa că se întoarce și începe să se implice în activități sociale, se reconectează cu prietenii și își întemeiază o familie. În câțiva ani constată că încep să-i vină foarte multe recomandări și afacerea crește exponențial. Ajunge lider de piață în nișa în care activează alături de o echipă minunată dar își dă seama că, cu toate astea, nu este milionar.

Se duce din nou la înțelept, îi povestește ce s-a întâmplat și îi adresează întrebarea “Cum pot să devin milionar?”. De această dată în privirea înțeleptului se citește determinare, dar și încrâncenare și faptul este pe punctul de a-și pierde speranța. Își dă seama astfel că, jonglând între muncă și viața personală, afacere și familie, s-a gândit doar la obiective și a uitat să se bucure de călătorie. Începând cu a doua zi și-a făcut timp pentru sine – să mediteze, să se gândească la strategii, să se bucure de ce are și să se relaxeze. În scurt timp parcă un văl i s-a luat de pe ochi și doar prin câteva decizii strategice a reușit să încheie un contract care l-a făcut milionar.

Plin de bucurie ține neapărat să se ducă la înțelept să-i mulțumească pentru că l-a ajutat. A insistat de data asta să-i strângă mâna și a deschis ușa în loc să privească prin oblon. Dar a rămas înmărmurit când a văzut că în spatele ușii era doar o oglindă.

Toate aceste declarații, dar si multe alte povești despre oamenii din spatele celor mai mari companii din România, pot fi citite pe larg începând de astăzi, 18 decembrie, în revista ”Capital Top 300 Cei Mai Bogați Români”, disponibilă la toate punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro.

Despre autor

Mihai Arghire are o experiență de 15 ani în vânzări și managementul echipelor, studii în domeniul financiar, specializări în psihologie, analiză comportamentală și optimizarea proceselor de business. În cadrul Brightway®, coordonează echipe multidisciplinare de consultanți ajutând oamenii și companiile să se adapteze la contextul actual și să-și atingă obiectivele.