Omenirea nu ar fi pregătită, dacă ar exista o ameninţare reală privind impactul cu unul sau mai mulţi asteroizi. O recunosc chiar experţii din domeniu, care precizează că în clipa de faţă cercetătorii cunosc doar un sfert dintre zecile de mii de asteroizi cu diametrul de câteva sute de metri, care există.

Un astfel de corp ceresc ar rade Bucureştiul, Parisul sau Roma de pe suprafaţa pământului cât ai clipi, iar dacă ar cădea în mare sau în ocean, s-ar produce un tsunami înalt de zeci de metri care ar distruge totul în calea sa.

Conştienţi de aceste pericole, oamenii de ştiinţă se reunesc din doi în doi ani, pentru a trece în revistă ultimele astfel de corpuri cereşti descoperite şi pentru a pune pe masă şi eventualele soluţii. Cea mai recentă şedinţă a avut loc săptămâna aceasta în Italia.

Cercetătorii nu doar vorbesc, ci fac şi unele simulări, potrivit Le Figaro. Mai exact, ei vor să afle care ar fi traiectoria şi consecinţele unui impact cu un asteroid, precum şi strategia de comunicare cu publicul larg. Nu de alta, dar panica s-ar instala imediat, iar haosul ar pune stăpânire pe locuitorii planetei.

Agenţiile spaţiale americană şi europeană şi-au dat mâna pentru un proiect intitulat Aida. NASA şi ESA vor să trimită în 2020 două sonde spre un asteroid format din două părţi, una cu diametrul de opt sute de metri, alta cu diametrul de 170 de metri.

Cele două agenţii îşi propun să plaseze echipament ştiinţific pe cele două corpuri cereşti, pentru ca un an mai târziu, deci în 2021, să devieze traiectoria celui mai mic asteroid, la viteza de 22.500 de kilometri pe oră. Cercetătorii calculează deocamdată traiectoria pe care o va căpăta asteroidul după devierea lui. Dublul corp ceresc va trece la un milion de kilometri distanţă de Terra, în 2022.

Dacă un asteroid de dimensiuni relativ mici poate produce pagube uriaşe pe Pământ, atunci ce s-ar întâmpla în cazul impactului cu unul cu diametrul de câţiva kilometri? Oamenii de ştiinţă ne invită să facem o călătorie în timp, pentru a ne aduce aminte că un astfel de asteroid le-a fost fatal dinozaurilor acum 65 de milioane de ani.

SURSA: RFI