În coada clasamentului aspectelor pe care le consideră cele mai convingătoare la un candidat, se regăsesc criterii precum studiile și cursurile de specialitate urmate, companiile pentru care candidații au lucrat anterior sau planurile profesionale.

La rândul lor, și candidații consideră că abilitățile lor profesionale reprezintă cel mai mare atu (58%), urmate de experiența acumulată în câmpul muncii (54%) și de nivelul de implicare în activitatea de zi cu zi (52%).

În corelație cu opiniile recrutorilor, și candidații cred că sunt mai puțin importante aspecte precum pozițiile ocupate anterior, planurile profesionale și companiile în care au lucrat anterior.

Deși angajatorii se plâng de lipsa candidaților, 89% dintre aceștia din urmă sunt interesați de noi oportunități de carieră, potrivit sondajului eJobs.

Cei mai mulți dintre aceștia au între 19 și 45 de ani și lucrează, în prezent, fie în companii foarte mici, cu cel mult 10 angajați, fie în companii aflate la polul opus, cu peste 1.000 de angajați.

61% dintre aceștia ar fi interesați să schimbe atât compania pentru care lucrează, cât și jobul, 24% ar fi interesați doar de o schimbare a angajatorului, continuând să lucreze pe o poziție similară celei ocupate în prezent, iar 8% doar jobul curent, fiind deschiși de o evoluție pe orizontală în cadrul angajatorului lor actual.

Motivele care îi determină pe respondenții la sondajul eJobs să își dorească un nou loc de muncă sunt pachetul salarial actual (60%), lipsa oportunităților de dezvoltare profesională (48%) și lipsa motivației (43%). Salariul nu este însă întotdeauna un criteriu eliminatoriu când vine vorba de alegerea unui nou job. Astfel, jumătate dintre respondenți nu și-ar schimba o carieră care le place și îi face fericiți doar pentru bani. 19% ar pune în plan secundar pasiunea pentru jobul actual doar dacă li s-ar oferi o dublare a salariului actual, iar 14% ar pleca pentru o mărire de 50-80%.

„Chiar dacă, la nivel declarativ, 89% dintre angajații români și-ar dori un nou loc de muncă, nu toți se și află într-un proces activ de căutare. Mai degrabă, s-ar putea spune că sunt deschiși oricăror oportunități profesionale care să întrunească setul de criterii și așteptări pe care le au de la un job. Ce este cert, însă, este faptul că acești 89% dintre angajați pot în orice moment să facă o schimbare de carieră, iar acesta este un indiciu și un semnal de alarmă foarte important pentru angajatori în ceea ce privește echipa actuală, devenind astfel tot mai necesare programele complexe de retenție a talentelor, dar în același timp o veste bună pentru angajatorii interesați să atragă candidați valoroși în viitor”, a declarat Bogdan Badea, Head of Sales în cadrul eJobs.