Centura de siguranţă a fost introdusă în automobile, în majoritatea ţărilor europene, începând cu anii ’70. Studiile efectuate de diferite organisme au arătat că centura de siguranţă a redus considerabil numărul victimelor în cazul accidentelor.

În ciuda rezultatelor testelor, mulţi conducători auto refuză să poarte centura, iar americanii consideră că obligativitatea de a o purta încalcă drepturile omului, conform unui sondaj efecutat peste Ocean.

Cele mai multe amenzi pentru nepurtarea centurii de singuranţă le primesc germanii, urmaţi de români şi ucraineni, conform datelor Organizaţiei Poliţiilor Europene (TISPOL).

În România, anul trecut, peste 2.300 de persoane au fost ucise în evenimente rutiere. Una dintre cauze este aceea că folosirea centurii de siguranţă nu reprezintă o prioritate pentru pasagerii din faţă şi cu atât mai puţin pentru cei de pe locurile din spate.

Acest număr ar putea creşte dacă deputaţii vor adopta reglementările aduse Codului Rutier de către senatorul PD-L, Staicu Dumitru Florian. Acesta a propus ca nepurtarea centurii de siguranţă sau a dispozitivelor de siguranţă omologate să fie sancţionate doar cu avertisment scris.

Legislaţia actuală impune obligaţia ca toţi ocupanţii locurilor prevăzute prin construcţie cu centura de siguranţă să o poarte, iar copiii cu vârste sub 3 ani să fie transportaţi numai în dispozitive de reţinere omologate.

Cine e scutit să poarte centura de siguranţă

Nu sunt obligaţi să poarte centura de siguranţă: conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staţionează; femeile în stare vizibilă de graviditate; conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri; persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă şi instructorii auto.

Cât te costă nepurtarea centurii în Europa

Dacă pleci în concediu cu maşina personală în Turcia şi eşti prins că nu porţi centura de siguranţă, în Bulgaria vei plăti o amendă de 30 de euro, iar în Grecia 350 de euro. Nici spaniolii nu se joacă când vine vorba de nepurtarea centurii de siguranţă, amenda fiind de 150 de euro. Poliţia germană este mai puţin drastică la acest capitol amendând şoferii cu doar 30 de euro. În schimb, în Marea Britanie amenda a fost ridicată la 60 de lire sterline, de la 30 de lire sterline.

Peste Ocean, în Statele Unite, amenda variază de la un stat la altul. Astfel, dacă conduci un autovehicul în capitala Washington D.C şi nu porţi centura de siguranţă eşti pasibil de o amendă de aproape 90 de dolari, în timp ce în New York scapi cu o amendă de doar 50 de dolari. Cea mai mică amendă o acordă poliţişti din statul Idaho, de doar 5 dolari, în timp ce în peste 20 de state americane amenda este standard, 25 de dolari.

<iframe title="YouTube video player" width="640" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/p916yeFa2Xk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe title="YouTube video player" width="640" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/qsp-nrf_8KQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>