În pariurile sportive, norocul este ca talentul în artă – ceva necesar, dar nu suficient, iar îndemânarea, cunoştinţele despre sport, echipe sau jucători sunt mai importante decât ceasul bun sau nimereala, spun reprezentanţii Asociaţiei Organizatorilor de Pariuri din România "Romanian Bookmakers".

Potrivit acestora, în cazul pariurilor sportive, norocul începătorului este depăşit de ştiinţa unei persoane experimentat, care poate spune dinainte care echipă este mai bună, care jucător e în formă sau care e starea de spirit înainte de meci.

Astfel, spre deosebire de alte jocuri de noroc, pariurile sportive ar putea ţine mai degrabă de o cunoaştere în amănunt a scenei sportive decât de norocul de moment.

Totuşi, nu putem neglija nici circumstanţele şi imprevizibilul, care de multe ori fac farmecul jocurilor.

Farmecul jocului

"Dacă o echipă mai slabă nu ar avea nicio şansă să bată una mai puternică, dar absolut niciuna, la ce bun s-ar mai ţine meciul? Dacă un competitor cotat cu şanse mai mici nu ar putea să învingă într-o confruntare, de ce am mai fi interesaţi de joc? Unde ar mai fi frumuseţea provocării?", se întreabă organizatorii de pariuri.

Practic, aici intervine ştiinţa pariurilor sportive, care nu este doar matematică. Cunoscătorii se detaşează de amatori prin aceea că pot intui când o echipă cotată mai slabă sau un sportiv oarecare are motivaţia şi determinarea de a câştiga în faţa unui competitor mai bun.

Cât de mult poţi prevedea şi câtă marjă de eroare are asamblarea a  tot ceea ce ştii despre meciul sau competiţia respectivă? Cât la sută e cunoaştere şi cât la sută noroc? Răspunsul e unul matematic: puterea de prevedere şi de cunoaştere la pariurile sportive este invers proporţional cu necesitatea norocului.

Altfel spus, cu cât cunoaşterea este mai aplicată şi mai cuprinzătoare, cu atât nevoia de noroc este mai mică. Ea rămâne undeva în subsidiar pentru a da farmec jocului. Altfel, pariurile sportive ar însemna doar rezolvarea unor ecuaţii matematice.

Sfaturi pentru pariori
Pariuri sigure? Majoritatea oamenilor spun că nu există aşa ceva. Unii, însă, susţin contrariul. Care este reţeta lor? Jucătorul trebuie să aleagă două sau trei case de pariuri unde să mizeze atât pe pierderea unei echipe, cât şi pe câştigul acesteia, dar şi pe un scor egal.

Atenţie, aceste pariuri trebuie făcute cu cap, în urma unor calcule atente, deoarece, în caz contrar, riscaţi să ieşiţi pe minus. Astfel, dacă în urma calculelor bazate pe ultimele cote de câştig afişate de casele de pariuri rezultă că aţi ieşi pe plus, atunci merită să investiţi banii.

Vestea proastă este că această metodă în niciun caz nu vă va dubla banii şi va trebui să vă mulţumiţi cu un procent mic de câştig. Vestea bună este că, dacă veţi calcula atent, aveţi şansa să nu pierdeţi bani la pariuri.