Conform ediţiei de luni a cotidianului menţionat, comandantul de bord s-a adresat, cu puţin timp înainte de accident, şefului ospătarilor, Antonello Tievoli, chemându-l pe punte. "Antonello, vino să vezi, sunt aproape de Giglio a ta", a spus el, potrivit unor martori citaţi de Corriera della Sera.

Publicaţia mai scrie că Tievoli ar fi trebuit să părăsească nava pentru un concediu cu o săptămână în urmă, dar a fost nevoit să rămână la bord pentru că nu i s-a găsit înlocuitor. Comandantul Schettino ar fi vrut astfel să-i facă o favoare, trecând cu imensul pachebot în apropiere de coastele cu roci ale insulei toscane.

Tievoli a urcat pe puntea superioară, s-a aplecat peste bastingaj şi a văzut cum nava se apropia periculos de insulă. "Atenţie, suntem extrem de aproape de coastă", i-a spus el comandantului. Însă impactul a survenit imediat după.

Şeful ospătarilor şi-a prezentat mărturia pazei de coastă şi urmează să facă acelaşi lucru şi în faţa carabinierilor, în cadrul anchetei care încearcă să stabilească exact cauzele naufragiului, mai scrie ziarul italian.

Echipele de salvare au descoperit luni dimineaţă un al şaselea trup neînsufleţit în epava navei Costa Concordia. Alte cincisprezece persoane sunt date dispărute.

Duminică seară, compania proprietară a navei, Costa Crociere, l-a acuzat pentru prima dată direct pe comandant, spunând că acesta a comis "erori", atât în ceea ce priveşte traseul navei, cât şi în gestionarea situaţiei create.
"Traseul urmat de navă nu a fost cel bun", a precizat procurorul din Grosseto, Francesco Verusio, responsabil cu ancheta, adăugând că a fost vorba despre o "manevră neîndemânatică".