Încă de săptămâna trecută au existat indicii că Forțele Aeriene pregătesc primul test al unei rachete hipersonice. Marți, a avut loc testul. Iar Forțele Aeriene au anunțat că a eșuat.

„B-52H Stratofortress a decolat luni de de pe poligonul Point Mugu Sea, intenționând să declanșeze primul vehicul de testare de rapel pentru programul AGM-183A cu noua rachetă de croazieră hipersonică (ARRW). În schimb, racheta de testare nu a reușit să-și finalizeze secvența de lansare și a fost reținută în siguranță pe avionul care s-a întors la Edwards AFB ”, au anunțat Forțele Aeriene. Testul a vizat în mod special demonstrarea capacităţii ARRW de a atinge viteza hipersonică.

ARRW este o armă hipersonică de tip aer-sol propulsată cu un motor de rachetă care poate atinge o viteză de 20 Mach.

„Programul ARRW a depășit granițele și și-a asumat riscuri calculate pentru a avansa această capacitate importantă. Deși lansarea nu a fost dezamăgitoare, testul recent a furnizat informații neprețuite pentru a merge înainte. Acesta este motivul pentru care testăm”, a declarat Generalul Heath Collins, șeful programului de direcție a armamentului.

Eșecul vine după ce generalul Forțelor Aeriene Timothy Ray a criticat programul Armtei pentru Arma Hipersonică cu Rază Lungă de acțiune (LRHW), conform The War Zone.

„Sincer, cred că este o prostie”, a spus Ray pe un podcast. „Cred că este o idee stupidă să investești bani ca să recreezi ceva ce serviciul stăpânește și pe care îl facem chiar acum”, a declarat Ray.

The War Zone notează faptul că, deși eșecul lansării este jenant pentru Forțele Aeriene, astfel vor fi colectate date și cunoștințe pentru a vedea de ce testul a eșuat.

Forțele aeriene anunțau în martie că se pregătesc pentru primul test al unei rachete hipersonice, alertele FAA săptămâna trecută indicând faptul că aeronava respectivă a sosit în California. Și că s-au emis notificări pentru alertele aviatorilor, punând restricții în concordanță cu o astfel de lansare.

Pe lângă aceste rachete, Pentagonul caută, de asemenea, să proiecteze arme hipersonice autoghidate. Se crede că și Rusia a testat rachete hipersonice, dar și China.

Forțele aeriene, conform CNN, caută să „dezvolte o rachetă hipersonică care să poată călători de 20 de ori viteza sunetului într-un atac militar din lumea reală”, iar unele componente au fost testate la viteze apropiate de aceasta.

Sursa foto: Dreamstime