Danemarca a anunţat luni că a decis să crească la şase săptămâni intervalul de administrare pentru cele două doze ale vaccinurilor anti-COVID-19, permiţând astfel unui număr mai mare de persoane să primească prima doză a acestor seruri, informează AFP.

Anunțul făcut de autoritățile daneze

„Până în prezent, am spus că trebuie să lăsăm să treacă trei-patru săptămâni între cele două doze, dar putem foarte uşor să aşteptăm până la şase săptămâni”, a declarat directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate, Soren Brostrom, pentru televiziunea publică TV2.

Aceste noi recomandări vizează în acelaşi timp vaccinul Pfizer-BioNTech, care este pentru moment singurul ser anti-COVID-19 administrat în această ţară, cât şi vaccinul dezvoltat de Moderna, aflat în prezent într-o procedură de evaluare în vederea aprobării sale în cadrul Uniunii Europene.

Dispoziţiile daneze au fost anunţate la scurt timp după ce Marea Britanie, care se confruntă cu un nou val al pandemiei de COVID-19, atribuit unei noi mutaţii a virusului, a precizat că va lungi până la 12 săptămâni intervalul de administrare pentru cele două doze ale vaccinurilor Pfizer-BioNTech şi AstraZeneca-Oxford.

„În acest fel, vom putea să vaccinăm mai multă lume încă de pe acum”, a adăugat Soren Brostrom, subliniind că această analiză se bazează pe documentaţia prezentată de laboratoarele producătoare, potrivit cărora doza de rapel trebuie să fie injectată „între 19 şi 42 de zile” după prima doză.

Aproape 50.000 de persoane au fost vaccinate până acum

În Danemarca, o ţară cu o populaţie de 5,8 milioane de locuitori, aproape 47.000 de persoane, inclusiv regina Margrethe a II-a, au primit prima doză a vaccinului Pfizer-BioNTech de la începutul campaniei de imunizare, lansată pe 27 decembrie.

Într-o primă etapă, autorităţile de la Copenhaga au prevăzut vaccinarea rezidenţilor din azilurile pentru vârstnici, apoi a persoanelor de peste 65 de ani din categoriile vulnerabile şi a angajaţilor din serviciile de îngrijiri medicale ce prezintă cele mai mari riscuri de infectare şi îmbolnăvire. La sfârşitul lunii decembrie, pentru a limita creşterea cazurilor şi a spitalizărilor, Danemarca a prelungit restricţiile naţionale până pe 17 ianuarie: magazinele, cu excepţia farmaciilor şi a comerţului cu alimente, vor rămâne închise, la fel ca şcolile şi universităţile, spaţiile culturale, barurile, cafenelele şi restaurantele – cu excepţia celor care asigură livrări la domiciliu.

De la începutul pandemiei, 171.434 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 şi 1.389 de decese asociate maladiei COVID-19 au fost raportate în Danemarca. Tot luni, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat că intervalul de administrare – cel mult 42 de zile – prevăzut pentru cele două doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech ar trebui să fie respectat pentru a se obţine o protecţie deplină împotriva noului coronavirus, relatează Reuters.

Datele despre eficienţa vaccinului se bazează pe un studiu în care administrarea celor două doze a fost realizată la intervale cuprinse între 19 şi 42 de zile, a precizat EMA, adăugând că protecţia deplină se produce abia după şapte zile de la administrarea rapelului.

„Orice modificare a acestui program de administrare ar necesita o schimbare a autorizaţiei de comercializare, ca şi mai multe date clinice pentru a susţine o astfel de schimbare. Altfel, o astfel de modificare va fi considerată o ‘utilizare în afara brevetului'”, au adăugat reprezentanţii EMA. O „utilizare în afara brevetului” implică responsabilităţi mai mici pentru producătorii de vaccinuri.