Cabinetul Dăncilă susţine că, pe lângă construcţia Canalului Bucureşti-Dunăre, va realiza in parteneriat public privat încă un alt proiect mamut, gândit din perioada comunistă: hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Laăusteşti, in valoare de peste un miliard de euro.

Hidrocentrala urma să fie construită pe Somes, la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, la acumularea de la Tarnita.

De-a lungul ultimelor 3 decenii, s-au dat mai multe memorandumuri pentru realizarea centralei, s-au facut studii de milioane de euro si s-au cerut oferte de echipamente si servicii pentru proiect. S-a creat totodată chiar si o societate care sa construiasca hidrocentrala, însă constructia nu a inceput nici până acum.

Din punct de vedere tehnic, aceasta hidrocentrala se poate realiza in Romania. Problema – dupa cum au atentionat mai multi energeticieni in ultimii ani – este ca sistemul risca sa consume mai mult decat produce si, in consecinta, n-ar fi rentabil. In plus, realizarea lui este extrem de scumpa, ajungand la peste un miliard de euro.

Comisia de Strategie si Prognoza a publicat la finele lunii februarie un proiect de fundamantare pentru realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompare de la Tarnita-Lapustesti in parteneriat public privat (PPP), scrie Ziare.com.

Practic, Guvernul vrea sa gaseasca un investitor privat care sa isi asume aproximativ 80% din investitie si sa construiasca, in 5 ani, centrala care sa produca 1.000 MW.

Ulterior, privatul ar putea vinde energie si si-ar putea amortiza investitia in urmatorii 14 pana la 23 de ani. In plus, acelasi privat ar mai avea cativa ani (pana la implinirea a 3 decenii de la semnarea contractului) pentru a face profit.

Statul ar da si el niste plati de disponibilitate de pana la 50 de milioane de euro pe an, numai sa aiba un privat cu care sa lucreze. In plus, daca privatul termina mai repede lucrarea, primeste prima de 100 de milioane de euro pe an. Daca intarzie, e amendat tot cu 100 de milioane de euro pe an.

Expertul in energie Dumitru Chisalita spune ca – din punct de vedere economic – proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompare nu prea sta in picioare.

„Din datele pe care le am, acest proiect nu prezinta o rentabilitate care sa permita recuperarea investitiei intr-un termen rezonabil. E vorba despre zeci de ani. Or, nu vad, in acest moment, cine si-ar risca banii, pentru a investi intr-un astfel de proiect. Practic, aceste probleme de rentabilitate au fost si motivul pentru care s-a stopat orice activitate la proiect. Ar trebui ca acestui proiect sa i se fabrice o rentabilitate artificiala – prin facilitati si prioritati – altfel chiar nu cred ca s-ar putea realiza. Sarbii au o astfel de centrala, spre exemplu, dar si-au construit-o in timpul economiei centralizate, cand modelul economic era altul”, e precizat Dumitru Chisalita.