"Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, a sesizat miercuri Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, cu privire la săvârşirea de către numitul Diaconescu Cristian Dan a infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, prin inducerea în eroare a Statului Român şi a opiniei publice în ce priveşte existenţa la dispoziţia numitului Diaconescu Cristian Dan a sumei de circa 200 de milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la SC Oltchim S.A. Râmnicu-Vâlcea", scrie în comunicatul MECMA.

Potrivit sursei citate, activitatea infracţională reclamată a fost săvârşită prin multiple acţiuni deliberate, având drept scop dobândirea fără drept a calităţii de adjudecatar al licitaţiei organizate pentru privatizarea SC Oltchim S.A. şi a drepturilor decurgând din această calitate, de către Diaconescu Cristian Dan. De asemenea, activitatea infracţională reclamată prezintă elemente
transfrontaliere.

"În cadrul activităţii infracţionale reclamate, numitul Diaconescu Cristian-Dan a utilizat înscrisuri false, pe care le-a întocmit sau obţinut de la terţe persoane. Se apreciază ca prin activitatea infracţională reclamată a fost produsă o perturbare deosebit de gravă a activităţii SC Oltchim S.A. şi OPSPI", potrivit comunicatui.

În acest context, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în lndustrie, Remus Vulpescu, şi-a exprimat public regretul pentru insuccesul licitaţiei de privatizare a SC Oltchim S.A şi şi-a anunţat demisia din funcţie.

"Procedura de licitaţie a fost organizată fără încălcarea vreunei dispoziţii legale şi a fost destinată să stimuleze participarea unor investitori români sau străini care, în colaborare cu Statul Român, să asigure redresarea SC Oltchim S.A. şi soluţionarea urgenţă a problemelor sociale generate de ruinarea S.C. Olchim S.A. prin administrarea defectuoasă din ultimii ani. Intenţia numitului Diaconescu Cristian-Dan, de a deturna procedura de privatizare prin înşelăciune publică şi uz de fals, în scopul de a obţine notorietate şi, eventual, în alte scopuri ce urmează a fi stabilite de autorităţi, nu era previzibilă şi nu a putut fi constatată oficial înaintea zilei de luni, 01 octombrie 2012, când activitatea infracţională a numitului Diaconescu Cristian Dan a şi fost stopată", mai scrie în comunicatul MECMA.

Dan Diaconescu, preşedintele PP-DD, a fost declarat adjudecatar al licitaţiei pentru privatizarea combinatului vâlcean, însă negocierile acestuia cu autorităţile române, derulate în perioada 24 septembrie – 1 octombrie 2012, au fost finalizate fără încheierea unui contract de vânzare-cumpărare pentru pachetul de acţiuni deţinut de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri sau pentru creanţele deţinute de AVAS şi Electrica asupra Oltchim.
Sursa: Agerpres