Dan Barna, despre obiectivul Guvernului. Copreşedintele USR PLUS a explicat că încă au loc discuţii la Ministerul de Finanţe pentru a găsi varianta în care bugetul să se poată închide pe un deficit de 7% – 7,2%.

„Obiectivul, la momentul acesta, este ca săptămâna viitoare să venim cu bugetul în Parlament. Sunt în aceste zile, încă au loc discuţii la Ministerul de Finanţe pentru a găsi acea variantă în care bugetul să se poată închide pe un deficit de 7% – 7,2%”, a declarat Dan Barna la Digi24.

Dan Barna, despre obiectivul Guvernului

De asemenea, Barna a fost întrebat dacă este luată în vedere renunţarea la anumite sporuri acordate în prezent în sectorul bugetar.

„Este o analiză în desfăşurare şi sunt aduse argumente la Ministerul Finanţelor pentru a găsi forma cea mai bună prin care să putem descompune bugetul pe ministere, pe de-o parte, pentru a respecta deficitul de care vorbeam, 7 – 7,2, pe de altă parte, pentru a asigura totuşi resursele pentru investiţii şi pentru reforme”, a răspuns vicepremierul.

„Dacă nu vom face lucrul acesta, anul viitor vom fi în aceeaşi logică, iar miza este, mă rog, şi aşteptarea de la nivel european, dar şi aşteptarea internă de la acest Guvern este o recalibrare a cheltuielilor structurale şi o reducere a lor”, a explicat acesta.

Copreşedintele USR PLUS a fost întrebat și dacă guvernanţii au în atenţie punctual anumite sporuri.

„Sporuri de arhivă la instituţii care nu mai folosesc arhivele, unde serviciul este subcontractat, sporuri de antenă, sporul acela de COVID la persoane sau angajaţi care nu au niciun fel de interacţiune cu cetăţenii”, a indicat liderul USR PLUS.

„Adică, sunt mai multe situaţii cunoscute, menţionate, repetate de mai multe ori, se face o analiză în momentul acesta, vom vedea care va fi decizia în momentul în care vom veni cu bugetul în Parlament.

Văd că s-a rostogolit foarte mult ideea că focusul Guvernului este pe sporuri. Nici pe departe. Concentrarea Guvernului şi strategia pentru realizarea acestui buget este să ne asigurăm că fiecare minister înţelege necesitatea de a veni cu programe de reformă foarte clare şi foarte specifice, astfel încât cheltuielile publice care au crescut anul trecut, în situaţie de criză, să rămână, anul acesta, în zona anvelopelor şi limitelor agreate, iar pentru anii următori să avem o perspectivă de echilibrare şi de reducere a lor”, a conchis Dan Barna.