"Dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă, leul va înregistra o apreciere moderată, iar cursul ar putea ajunge la 4,2600 – 4,2650 lei/euro , întrucât nivelul actual al parităţii include aşteptările jucătorilor în acest sens. În caz contrar însă, leul s-ar deprecia puternic, iar paritatea ar putea urca până la 4,4 – 4,5 lei/euro", a declarat dealerul unei bănci, citat de Mediafax.
O eventuală cădere a guvernului în urma moţiunii de cenzură ar genera instabilitate economică, un puseu de depreciere a leului şi probleme în derularea acordului cu FMI, spune analistul financiar Bogdan Baltazar, într-un interviu acordat EVZ.
Câteva luni fără guvern nu ar fi mai rele în 2010 decât au fost cele din 2009, consideră analistul. Potrivit lui, nu are de ce să ne fie frică: chiar dacă România ar rămâne fără guvern în acest moment, suntem foarte departe de situaţia Greciei.
Esenţial este însă să păstrăm acordul cu instituţiile financiare internaţionale, subliniază Baltazar.
Banca Naţională a stabilit un curs de 4,2819 lei/euro, în creştere faţă de referinţa afişată ieri, de 4,2744 lei/euro.
Actualul program dintre România şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea fi întârziat o anumită perioadă, în cazul în care moţiunea va avea succes, probabil până la formarea unui nou guvern şi până la delimitarea unor poziţii clare de strategie economică a noului executiv, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Anul trecut, după aprobarea în Parlament a moţiunii de cenzură care a dus la căderea precedentului guvern Boc, FMI şi-a întrerupt misiunea la Bucureşti, spunând că va reveni când va exista un guvern cu care va putea purta negocierile, ceea ce a dus ulterior la eliberarea concomitentă a două tranşe din împrumutul cu FMI. Citește și Baltazar: Căderea guvernului ar putea genera o catastrofă în economie