Studiul a analizat percepţia nivelului de corupţie în sectorul public în 180 de state, folosind un punctaj care pleacă de la zero (foarte corupt) până la 100 (deloc corupt). În urma analizei efectuate de Transparency International, Ungariei i s-au acordat 42 de puncte, situându-se astfel pe locul 77 din cele 180 de țări analizate. Aceasta este, totuși, sub media europeană, care este de 43 de puncte.

România și Bulgaria, printre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană

România are 46 de puncte și se plasează pe locul 63 la nivel mondial, în timp ce Bulgaria are 43 de puncte și se află pe locul 72 în clasament.

Țara cu cel mai scăzut nivel de percepție al corupției este Danemarca, cu 90 de puncte, urmată de Finlanda şi Noua Zeelandă (87), Norvegia, Singapore, Suedia, Elveţia, Olanda, Germania, Irlanda şi Luxemburg.

Indexul foloseşte date de la companii şi oameni de afaceri, care descriu relaţia cu statul, dar şi de la instituţii precum Banca Mondială sau Forumul Economic Mondial.

Potrivit raportului, media mondială nu s-a modificat de-a lungul ultimului deceniu, rămânând la 43 de puncte, iar 26 de țări au atins minime istorice în 2022. Pe altă parte, 155 de state nu au înregistrat progrese semnificative, în ciuda eforturilor, unele chiar prezentând un declin față de 2012.

Trebuie menționat însă că inclusiv statele cu nivel scăzut de corupție contribuie la ameninţările la adresa securităţii internaţionale legate de corupţie, deoarece au primit bani murdari din străinătate timp de decenii și astfel au permis acumularea averilor şi creşterea puterii şi ambiţiilor geopolitice ale celor îmbogăţiţi prin astfel de mijloace.

Țările aflate în conflict tind să aibă cei mai mici indici

Statele unde au loc conflicte sau unde drepturile individuale şi politice elementare sunt puternic restricţionate tind să aibă cei mai mici indici. În 2022, ultimele clasate au fost Somalia, Siria şi Sudanul de Sud, iar printre ultimele zece state sunt Venezuela, Yemen, Libia, Coreea de Nord, Haiti, Guineea Ecuatorială şi Burundi.

Rusia, cu 28 de puncte (locul 137 la nivel mondial), se numără printre țările cu cele mai slabe rezultate din Europa de Est, iar invazia Ucrainei reprezintă „o confirmare sumbră a ameninţării pe care corupţia şi absenţa responsabilităţii în guvernare o reprezintă pentru pace şi securitate”, se arată comunicatul Transparency International care a însoțit raportul, scrie Politico.eu.

Ucraina a obținut 33 de puncte (locul 116 la nivel mondial), prezentând o ușoară creștere față de anii trecuți.

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

În ultimii cinci ani, numai opt țări au reușit să își amelioreze indicii, în timp ce 10 state, chiar și unele situate pe o poziție bună în clasament, printre care Austria, Luxemburg sau Regatul Unit au coborât semnificativ.

Anul trecut, România, s-a situat pe locul 63 din 180, cu o poziție mai sus decât în 2021.