Nou cutremur produs marți de dimineață în zona Vrancea. Este deja al șaselea înregistrat numai în luna mai.

Cel mai puternic seism înregistrat luna aceasta a avut magnitudinea de 3.5 pe Richter, fiind produs tot în zona Vrancea.

Nou cutremur produs marți de dimineață în zona Vrancea. S-a simțit în mai multe orașe

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INCDFP a anunțat că marți de dimineață, în jurul orei 5, s-a produs un cutremur în zona seismică Vrancea, Buzău.

Seismul a avut magnitudinea de 2.7, pe scara Richter, și s-a produs la adâncimea de 112km.

A fost un cutremur de adâncime care a fost simțit în special în orașele aflate în apropierea epicentrului.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 64km NE de Ploiesti, 65km E de Brasov, 117km N de Bucuresti, 125km V de Braila, 128km S de Bacau, 128km V de Galati, 138km NE de Pitesti, 179km E de Sibiu, 182km N de Ruse, 210km SV de Iasi, potrivit sursei citate.

Nu au fost raportate pagube.

Activitatea seismică puternică în România

Trebuie precizat că pe parcursul lunii mai s-au mai produs cinci seisme cu magnitudini cuprinse între 2,2 şi 3,5 pe Richter, iar de la începutul anului, în România au avut loc 110 cutremure între 2 şi 4,5 pe Richter, cele mai multe în zona seismică Vrancea.

Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Activitatea seismică puternică din țara noastră îi ține în alertă pe specialiști.

Părerile sunt însă împărțite: în timp ce unii seismologi spun că va urma un cutremur de mari dimensiuni, alții îi contrazic, susținând că tocmai valul de cutremure mici detensionează scoarța terestră și previn un seism major.

Zona seismică Vrancea este cea mai importantă regiune seismologică din România, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.

Unii specialiști avertizează asupra faptului că, dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de aproximativ 100 de kilometri, sigur sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977 și care nu au fost consolidate.

Sursă foto: Dreamstime.