Pe scurt, senatorul ALDE a explicat faptul că ROBOR-ul este stabilit pe baza cotațiilor oferite de 10 bănci într-un interval de 15 minute zilnic, practic o licitație pentru bani, numit fixing. Problema este că rata la care se tranzacționează banii în mod real nu este aceeași cu cea la care băncile cotează aceeași bani în perioada de fixing. 

Ceea ce spune Zamfir este că are dovezi că în cele 15 minute sunt bănci care licitează banii la dobânzi astronomice și altele care îi scot pe piață la dobânda reală. Evident că banii sunt tranzacționați la dobânzile reale din piață, mai mici, dar ROBOR-ul este calculat pe media ofertelor, adică și a celor care supralicitează știind clar că nimeni nu va cumpăra la acele dobânzi. Astfel rezultă un ROBOR mai mare decât cel la care băncile se împrumută între ele, iar această piesă de teatru îi afectează direct pe cei cu credite în lei, pentru că băncile le calculează dobânzile raportându-se la media ofertelor și nu le media dobânzile la care se împrumută între ele în mod real. 

Acesta este și motivul pentru care senatorul ALDE sugerează că este nevoia de implicarea DIICOT, pentru că dacă ceea ce spune el este adevărat avem de a face cu un grup organizat care manipulează piața și implicit banii românilor. 
Ba mai mult, senatorul Daniel Zamfir a acuzat manipularea ROBOR de către bănci, cu știința și implicarea BNR.

Daniel Zamfir spune că BNR nu intervine decât după propria agendă, iar indicele ROBOR, după care se calculează ratele a milioane de români, este ridicat artificial.

 

”Sunt trucate, cu știința și implicarea BNR. Voi demara audieri la Comisia economică a Senatului. Vor fi invitați să prezinte explicații guvernatorul BNR și alți factori implicați. Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism prin care ROBOR este calculat astăzi, mecanism care umflă artificial ratele românilor. Documentele le voi prezenta în totalitate la Comisie. Această investigație pornită de Consiliul Concurenței este mușamalizată de mulți ani. A început în 2008, s-a terminat în 2011, însă s-a terminat fără o rezoluție. Faptele nu au fost sancționate și nici nu a fost clasată, ci pur și simplu mușamalizată și ținută la sertar. Dacă DIICOT consideră că sunt fapte de competența sa, poate găsi aceste documente. Eu fac acest demers în interes public” a spus Daniel Zamfir.

”ROBOR ar trebui calculat în funcței de tranzacțiile dintre bănci. Veți vedea diferențele marie între indicele rezultat din tranzacții și cel din cotații. Astăzi ROBOR se calculează în felul următor: zece bănci sunt alese, timp de 15 minute băncile stabilesc o cotație la care se împrumută, după cele 15 minute încetează procedura de fixing. În acea perioadă cotează într-un fel, cu o dobândă mai mare, când se tranzacționează dobânda este mult mai mică. De aceea cer BNR să pună capăt acestei practici, BNR să stabilească ROBOR calculat în funcție de tranzacțiile care se fac, aia este valoarea reală, nu în funcție de cotații. Sunt bănci care intenționat cotează la valori foarte mari și nu tranzacționează, doar să ridice acest indice ROBOR” a continuat senatorul Daniel Zamfir.

”Dacă se confirmă, vorbim de infracționalitate organizată. Cred că oamenii se vor deștepta și vor cere banii aceștia înapoi. Sunt și bani pe care îi plătește statul român” a apreciat avocatul Gheorghe Piperea.