Un nou cutremur s-a produs în această dimineaţă în România. Seismul a avut loc la ora 05:55:15 (ora locală în România), în zona seismică Vrancea, Vrancea, potrivit anunțului făcut de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremur în România

Totuşi, vorbim despre un seism de intensitate mică, cu magnitudinea 2.3 grade, la adâncimea de 72 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 72 km E de Brașov, 94 km S de Bacău, 98 km NE de Ploiești, 124 km V de Galați, 126 km NV de Brăila, 151 km N de București, 164 km NE de Pitești, 176 km SV de Iași, 184 km E de Sibiu și 216 km N de Ruse.

Din noiembrie 2020, România a fost afectată de mai multe cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2.1 și 4.0 grade pe scara Richter.

Când am putea avea parte de un cutremur major?

Specialiştii au venit şi cu alte date extrem de importante. Directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, profesorul Mircea Radulian, spune că un seism major poate loc avea în orice clipă în România, fiind imposibil pentru specialiști să ofere o dată aproximativă.

“Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești.

Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a explicat profesorul Mircea Radulian.

Reacția lui Mircea Radulian a venit după ce seismologul Gheorghe Mărmureanu, directorul de onoare al INFP, a anunțat că populația nu trebuie să-și facă griji, deoarece un cutremur devastator nu are șanse să lovească România în următoarele două decenii.