Fostul ministrul din Guvernul Orban va fi audiat în dosarul în care este acuzat de luare de mită în perioada în care activa ca și ministru al Mediului.

Zilele trecute, DNA a cerut permisiunea președintelui Klaus Iohannis pentru a-l urmări penal pe fostul ministru. Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție a fost încuviințată de către șeful statului în urmă cu două zile.

Fostul ministru Alexe este acuzat de către DNA că ar fi primit mită 22 de tone de produse din tablă. Acesta susține că ar fi pretins mita respectivă pentru alocarea cu titlu gratuit către o fabrică a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și pentru monitorizarea favorabilă a măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme. Trebuie menționat că presupusa mită are o valoare de 103 mii de lei.

Ce spune Costel Alexe

La auzul acestor informații, fostul ministru a respins acuzațiile procurorilor și a subliniat că are încredere în actul de justiție.

„Am aflat cu surprindere şi am luat act de comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind propunerea începerii urmăririi penale îndreptată împotriva mea.

Vreau să precizez următoarele: am încredere în actul de justiţie şi îmi doresc cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut şi nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii.

Nu voi face nicio referire publică la această situaţie, în acest moment al demersului judiciar, dar vă asigur că în perioada următoare voi studia acuzaţiile care îmi sunt aduse şi voi oferi toată cooperarea şi transparenţa mea în faţa organelor judiciare”, a spus Costel Alexe.

Nu s-a stabilit o măsură preventivă

Surse judiciare au declarat pentru stiripesurse.ro că procurorul de caz nu ar fi stabilit vreo măsură preventivă pe numele fostului demnitar și nicio cauțiune pe care acesta să o plătească în cadrul anchetei de luare de mită și instigare la delapidare.

Potrivit acelorași surse alte persoane vor fi puse miercuri sub învinuire în cadrul aceluiași dosar, și susțin că nu ar fi vorba despre soția lui Alexe.

Fostul ministru al Mediului Costel Alexe a declarat, joi, la ieşirea din DNA, că este nevinovat, adăugând că îşi doreşte finalizarea “cât mai rapidă” a cercetărilor în acest caz.

“Voi veni ori de câte ori va fi nevoie pentru a da declaraţii. Am luat act de solicitarea domnului procuror. Îmi doresc finalizarea cât mai rapidă a acestui demers judiciar, pentru că sunt nevinovat”, a precizat Costel Alexe, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a transmis marţi procurorului general Gabriela Scutea cererea de urmărire penală încuviinţată de preşedintele Klaus Iohannis privind începerea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului Costel Alexe.