Tensiunile dintre Grecia şi Turcia continuă să crească: marţi, Paza de Coastă turcă a anunţat că a salvat trei persoane de la bordul unui vas privat care ar fi fost „atacat ilegal” de forţele greceşti în largul insulei Rodos, transmite dpa.

Cele trei persoane salvate erau rănite, fiind vorba despre doi turci şi un sirian. Paza de Coastă turcă a mai comunicat că unul din cetăţenii turci era în stare critică şi a fost spitalizat la Marmaris, pe coasta Mării Egee. La faţa locului au fost trimise patru nave turceşti şi un echipaj de scafandri.

Vasul salvat s-a scufundat ulterior intervenţiei, în timp ce era remorcat. Procuratura din Marmaris a declanşat o anchetă privind incidentul, transmite Agerpres.

Explicaţiile oferite de Garda de Coastă elenă asupra incidentului

Paza de Coastă elenă a emis şi ea un comunicat în care a explicat cum s-au desfăşurat evenimentele.

„La scurt timp dupa miezul nopţii, un vas al Gărzii de Coastă elene, în timp ce patrula, a reperat în zona maritimă în apropierea coastei de vest a insulei Rodos, un iaht alb care se deplasa în mod suspicios aproape de coastă, fără lumini de navigaţie aprinse.

După utilizarea continuă a semnalelor sonore / luminoase din partea echipajului vasului Gărzii de Coastă către iaht, pentru ca acesta să se oprească pentru control, comandantul iahtului nu s-a conformat şi a dezvoltat viteză, efectuând manevre periculoase şi încercând să lovească vasul Gărzii de Coastă.

S-au tras focuri în zone sigure, în conformitate cu regulile de angajare, pentru ca iahtul să se imobilizeze pentru control. După ce a fost urmărit, iahtul s-a deplasat către coasta turcească și a intrat în apele teritoriale turcești însoțit de două nave de patrulare turceşti, care au ajuns în zonă”, se arată în comunicatul Gărzii de Coastă din Grecia.

Grecia cere implicarea NATO, dar şi un summit de urgenţă la nivelul UE

Tensiunile dintre Atena şi Ankara s-au amplificat recent, în contextul disputelor maritime din estul Mării Mediterane. Grecia doreşte convocarea unui summit de urgenţă al Uniunii Europene, după ce Turcia a trimis o navă de explorare într-o zonă disputată. Grecii susţin că platforma continentală este zona lor economică exclusivă, datorită insulelor, în timp ce Turcia contestă această pretenţie, arătând că insulele sunt la 580 de km de partea continentală a Greciei.

Forțele navale elene sunt în stare de alertă și au intensificat activitățile de disponibilitate. Unități ale forțelor navale au fost trimise în sudul și sud-estul Mării Egee și sunt pregătite să riposteze la orice activitate. Premierul grec a convocat de urgență Consiliul Suprem pentru Apărare și Politică Externă, KYSEA, la care au participat și șeful Statului Major al Apărării și șefii celor trei forțe ale Armatei – terestre, navale și aeriene, notează şi Rador.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a abordat această temă şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. “Această situaţie trebuie rezolvată într-un spirit de solidaritate între aliaţi şi în acord cu legislaţia internaţională”, a transmis Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei UE, Peter Stano, a declarat marţi că situaţia este îngrijorătoare şi trebuie reglementată prin dialog, nu printr-o serie de paşi către escaladarea tensiunilor.