”Macroeconomic, România stă mult mai bine decât zona euro. Problema mai mare e că noi ne speriem la orice chestie – dacă leul se devalorizează 1%, toate ziarele scriu ca și cum ar fi sfârșitul lumii. În Occident, euro se devalorizează cu 2% într-o zi și nu se întâmplă nimic”, spune Cristian Sima, care crede că și în 2012 cursul euro va fi ”tot pe-aici, între 4,3 – 4,6 lei/euro”
Pe românii care mai au curaj să ia bani de la bănci, Sima îi sfătuiește să se împrumute în moneda în care își iau salariul, deși ”euro e o monedă care are probleme și s-ar putea ca la un moment dat să plătim mai puțin. Dar cel mai bine e ca publicul larg să se împrumute în ceea ce câștigă, iar speculatorii în ce vor ei, dacă au apetit pentru risc”. Când vine vorba despre economiile personale, Cristian Sima preferă dolarii şi francii.
Cu cinci ani în urmă, președintele Sibex bătea la ușa Quantum Endowment Fund – fondul de investiții al modelului său de jucător pe bursă, George Soros -, să se angajeze. A fost refuzat, dar nu de magnatul american, ci de Stanley Duckenmiller, administratorul Quantum, pe motiv că “nu pierdusem suficienți bani. Și bine mi-au făcut că nu m-au angajat că de-atunci am mai învățat multe“, povestește Sima.
Poate nu e chiar urmașul lui George Soros din Balcani – cum spunea că i-ar fi plăcut – dar Cristian Sima a reușit să-și construiască o imagine de mare speculator fiind unul dintre puținii români care au băgat în buzunar milioane de dolari din speculații bursiere. Cât? ”Din asta am trăit – și încă foarte bine – din 1993, de când m-am lăsat de matematică”, evită Sima să dea o cifră exactă. ”Nu cifra e importantă, ci faptul că am supraviețuit atâta vreme ca speculator”, continuă el și îl citează pe  Soros care zice că ”dacă, după zece ani, un speculator e încă în viață, e o mare performanță”.
Aflați din numărul din această săptămână al revistei Capital ce experiență are Cristian Sima pe burse și care sunt oportunitățile neașteptate de investiții ale Sibex.