Black Friday este un eveniment offline. Majoritatea americanilor preferă să sară peste cina de Ziua Recunoştinţei pentru a se aşeza la coadă în faţa magazinelor. Vânzările din SUA de Black Friday de anul trecut se ridică la aproximativ 60 de miliarde de dolari, în timp ce vânzările online nu au depăşit trei miliarde de dolari (2,9 miliarde mai exact). Avantajele cumpărăturilor din magazinele tradiţionale sunt evidente: clientul poate atinge ceea ce cumpără, poate testa produsele şi cel  mai important poate lua produsele acasă cu el, fără să mai aştepte curierul.

Citiți și: Black Friday: eMAG dezvăluie reducerile pentru telefoanele Apple”

De Black Friday există produse care beneficiază de reduceri de până la 90%, însă acestea sunt de regulă într-un stoc foarte limitat. Astfel, dacă pe online trebuie să ai mare noroc să te alegi cu un astfel de produs, într-un magazin fizic şansele sunt mult mai mari.  De asemenea, în magazinele tradiţionale există produse care nu se găsesc în online.

Avantajele online-ului

În ţara noastră, Black Friday a fost pornit de un magazin online, iar în prezent majoritatea promoţiilor sunt online. Unul dintre avantaje este faptul că ai la dispoziţie o selecţie mult mai mare de produse. Astfel îţi poţi cumpăra din acelaşi loc şi canapea şi anvelope de iarnă, dar şi tablete, cărţi sau jucării.

Citiți și: BLACK FRIDAY 2014: La ce oră încep cumpărăturile la eMAG

Cumpărăturile online sunt mult mai eficiente, în ideea că eviţi mulţimile de oameni care vor acelaşi lucru ca şi tine, traficul nu mai reprezintă o problemă atunci când cumperi online şi nu există nici cozi. În plus, toate produsele au informaţiile disponibile pe site şi chiar dacă ai nevoie de ajutor poţi suna oricând la departamentul de relaţii cu clienţii pentru a afla ceea ce te interesează. Un alt avantaj îl reprezintă livrarea gratuită. Cele mai multe magazine online livrează produsele gratuit, iar dacă în anii trecuţi au fost mari probleme cu livrarea, anul acesta majoritatea magazinelor online şi-au propus ţinta de a livra toate comenzile în prima săptămână. Curierii din ţara noastră au investit peste opt milioane de euro pentru a lărgi parcul auto, conform declaraţiilor acestora. Un alt avantaj pe care magazinele online îl au şi majoritatea oamenilor nu îl cunosc este posibilitatea returnării produsului în două săptămâni. Dacă nu îți place culoarea sau produsul nu e aşa cum arăta în poza de pe site, ai 14 zile la dispoziție să îl trimiți înapoi. Comercianţii sunt obligaţi de lege să accepte returnarea produsului, conform unei directive europene. În plus, atunci când un vânzător nu a informat în mod clar clientul cu privire la dreptul de a renunţa la contract, perioada de returnare se prelungeşte la un an.

Citiți și: Black Friday 2014: LISTA MAGAZINELOR PARTICIPANTE

La fel ca în Statele Unite, majoritatea retailerilor de electronice şi electrocasnice de la noi se bazează în special pe vânzările din magazinele tradiţionale şi mai puţin pe cele online. Spre exemplu anul trecut de Black Friday retailerul Domo a înregistrat vânzări cumulate de 15,1 milioane de euro, în cele trei zile, din care 12,3 milioane de euro în reţeaua de magazine şi 2,8 milioane în magazinul online. Flanco, al doilea mare jucător din piaţă, nici măcar nu a vândut produse online anul trecut, anul acesta fiind pentru prima dată când clienţii vor putea comanda produse şi online. Altfel, România are 10 milioane de internauţi, însă dintre aceştia doar două milioane comandă online, ceea ce înseamnă 10% din populaţie. Ţinta europeană în domeniu doreşte o creştere de până la 47%. Vânzările online din România sunt estimate la un miliard de euro. Spre comparaţie în Cehia, care, are 10,5 milioane de locuitori, dar 8,4 milioane de utilizatori de internet, piaţa este estimată la 1,7 miliarde de euro. Pentru anul acesta creşterea estimată pentru piaţa de comerţ electronic este de 30-35%.

Citiți și: GHID DE BLACK FRIDAY: ATENŢIE la riscurile cumpărăturilor online!

Citiți și: Black Friday pentru şoferi