În timp ce companiile farmaceutice fac progrese în căutarea unui leac pentru o boală care a declanșat cea mai gravă recesiune din ultimii ani, se pun întrebări despre cât de eficient primul val de vaccinuri va fi , cât de ușor va fi distribuit la mai mult de 7 miliarde de oameni și apoi, cât de mulți vor fi de acord să le facă. Viitorul pentru creșterea economiei globale se bazează pe răspunsurile la aceste întrebări. Un nou val de pandemie înseamnă temerile de sănătate și restricții guvernamentale ce continuă să inhibe viața de zi cu zi și comerțul. ,,Chiar și atunci când vom avea un sistem de imunizare de succes , acesta nu va fi un panaceu economic instant”, spune Chris Chapman, manager de portofoliu la Manulife Investment.

Timp de decenii, economia mondială s-a bazat pe bancherii centrali și pe miniștrii de finanțe pentru a o scoate din criză, pe baza faptului că, ,,dacă pompezi suma potrivită de bani într-o economie, va urma în cele din urmă o redresare.” De data aceasta, totul este diferit, investitorii se bazează, acum, pe oamenii de știință pentru a produce un vaccin.

Când va fi disponibil primul vaccin

„Există o mare posibilitate ca până la sfârșitul primăverii, vaccinurile să fie disponibile în cantități suficiente pentru a proteja grupurile cele mai vulnerabile”, a declarat Neil Ferguson, epidemiolog la Imperial College London și fost consilier Covid-19 al guvernului American. „Dar cel puțin până atunci, viața va rămâne, din păcate, un act de echilibrare între redeschiderea societății și păstrarea virusului sub control”, spune acesta pentru Bloomberg. Chiar dacă se descoperă un vaccin eficient, logistica distribuției va însemna în continuare întreruperea activității, a călătoriilor și a timpului liber, doar o  mică parte a populației urmând să primească vaccinul.

Există, de asemenea, problema reinfectării. Oamenii de știință au descoperit că este posibil ca boala să se contacteze de mai multe ori. Asta reprezintă un alt obstacol, pe care un vaccin îl poate rezolva doar parțial.

Este posibil ca noul Coronavirus, la fel ca și gripa, să necesite vaccinuri regulate pentru a-l ține la distanță, a avertizat Graham Medley, profesor de boli infecțioase la London School of Hygiene & Tropical Medicine, și membru al comisiei consultative Covid-19 a guvernului din Marea Britanie. „Dacă a doua și a treia infecție sunt la fel de infecțioase ca prima infecție, iar prima generație de vaccinuri nu este foarte eficientă, atunci este posibil ca Covid-19 să continue să fie un aspect major al vieții până în 2022”, a spus el.