În zona euro cardul business este foarte popular printre firmele de dimensiune mică şi medie. Chiar şi în Europa emergentă, plăţile în numerar sunt din ce în mai rare în tranzacţiile dintre firme în condiţiile în care, în ţări precum Polonia sau Ungaria, mai bine de 80% din plăţi sunt electronice (23% cu ajutorul cardului, potrivit unui studiu Visa Europe).

Pentru firmele din România care lucrează cu parteneri externi, plăţile realizate cu un card business ar fi un semn de normalitate care ar aduce un plus de încredere în relaţia cu partenerii străini.

Călătorii de afaceri mai plăcute şi tranzacţii mai uşor de realizat

Un antreprenor care are afaceri cu firme din străinătate călătoreşte des, iar cardul de business se poate dovedi un instrument extrem de util atunci când vine vorba despre rezervări la hotel sau despre alte cheltuieli specifice călătoriilor de afaceri. De altfel, un sondaj realizat de Visa printre IMM-iştii români arată că plăţile în afara ţării sunt printre cele mai invocate motive care susţin decizia de a achiziţiona un astfel de card. Potrivit datelor din sondaj, 16% dintre posesorii de carduri de firmă spun că și-au luat un astfel de produs pentru călătorii în afara ţării, iar alţi 13% declară că îl utilizează pentru a face rezervări la hotel sau pentru a închiria un autoturism.

Totodată, aproape un sfert dintre posesorii de carduri business afirmă că și-au luat acest produs bancar pentru a efectua plăți pe internet, potrivit aceluiași sondaj. Ar putea fi vorba aici, de exemplu, de un magazin care are ca obiect de activitate comercializarea unor vinuri rare sau a unor produse care nu pot fi gasite pe piaţa locală.

Un card de firmă aduce şi avantaje directe ale căror efecte se văd în conturile societăţii. Să luăm exemplul unei firme care achiziţionează produse din afara ţării pentru a le comercializa aici. Cardurile de firmă permit plata respectivelor produse la un curs stabilit de banca emitentă care, din datele Capital, nu depăşeşte cu mai mult de 0,5 la sută nivelul practicat de casele de schimb. În România, majoritatea emitenţilor percep comisioane diferite pentru utilizarea cardurilor de firmă în străinătate, decât pe plan local. Conversia în orice monedă din lume se face automat, fapt care constituie un mare avantaj pentru firmele care cumpără produse din ţări din afara zonei euro ale căror monede sunt greu de găsit în România (pentru a cumpăra zloţi polonezi, franci elveţieni sau dolari australieni, de exemplu, ai nevoie de programare la bancă). 

Mai mult, cardul business poate fi utilizat  pentru alimentarea cu combustibil sau alte plăți uzuale. În cazul cardurilor business, managerul poate decide deschiderea unor subconturi având, astfel, controlul direct asupra cheltuielilor efectuate de angajaţii aflaţi în afara ţării pentru a achiziţiona marfa. Cardurile Visa permit plata în aproximativ 24 de milioane de locaţii din 160 de ţări ale lumii.