Băncile din Europa sunt mai bine poziţionate pentru a face faţă unei ieşiri a Greciei din zona euro (Grexit), deoarece situaţia lor financiară s-a îmbunătăţit în ultimii trei ani, în timp ce probabilitatea îngheţării pieţelor de capital este mai redusă, se arată într-un raport publicat, luni, de agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service. Riscul restricţionării lichidităţilor de pe piaţă s-a diminuat în urma redresării graduale a economiei în regiune, fapt care a sporit încrederea investitorilor. Băncile din ţările de la periferia zonei euro, cum ar fi Cipru, Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania, rămân cele mai vulnerabile la problemele de finanţare deoarece bilanţurile lor sunt mai slabe, avertizează agenţia.

"Îmbunătăţirea condiţiilor financiare pentru băncile din zona euro şi stabilizarea mediului economic în regiune a făcut băncile mai rezistente la şocurile externe. Pentru creditorii de la periferia zonei euro, problemele cu care s-au confruntat în trecut afectează revenirea completă a stabilităţii lor financiare", consideră analistul Sean Marion, de la Moody's.

O ieşire a Greciei din zona euro va însemna "începutul sfârşitului zonei euro", a avertizat săptămâna trecută premierul elen Alexis Tsipras. "Celebrul Grexit nu poate fi o opţiune, nici pentru greci, nici pentru Uniunea Europeană; ar fi un proces ireversibil, ar fi începutul sfârşitului zonei euro", a declarat Tsipras. După un nou eşec al discuţiilor, joi seara, un summit extraordinar al şefilor de stat şi de guvern din cele 19 ţări din zona euro, consacrat Greciei, a fost convocat pentru luni seara, la Bruxelles. În lipsa unui acord până la sfârşitul lunii iunie, Grecia s-ar putea trezi în imposibilitatea achitării unei tranşe de 1,5 miliarde de euro către FMI şi ar putea intra în incapacitate de plată, avertizează experţii.

Sursa: AGERPRES