Deși suntem pe un drum bun, ministrul Sănătății consideră că în acest an va fi nevoie de purtarea măştii de protecţie în spaţii închise. Întrebată cum s-ar putea desfăşura nunţile şi botezurile în acest an, aceasta a declarat că nu vom reveni la evenimentele cu sute de persoane.

“Cred că trebuie să gândim noi, autorităţile, aceste restricţii, aşa încât ele să poată fi acceptabile pentru populaţie. Pentru că degeaba impunem nişte restricţii foarte mari, foarte severe, dacă ele nu sunt respectate. Cred că scopul nostru este să stimulăm populaţia să se vaccineze şi atunci să începem să relaxăm condiţionat de existenţa sau nu a vaccinării în grupul care doreşte să participe la un anumit eveniment”, a explicat Ioana Mihăilă.

“Sunt un pic reţinută şi cred că trebuie să discutăm înainte de a emite un verdict.  Probabil într-un număr restrâns şi cu condiţia vaccinării. Asta ar fi varianta ideală”, a mai spus ministrul.

Vine al patrulea val?

“Dacă este să ne luăm după cum au evoluat celelalte valuri, da, ele merg cu un vârf, după care merg pe o pantă descendentă. (…) Cred că depinde mai ales de noi şi legat de existenţa valului patru, dar mai ales legat de cât de important va fi acest val patru şi cât de mare impact va avea asupra sistemului de sănătate. Şi când spun că depinde de noi, din nou spun că trebuie să ne vaccinăm”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Renunțăm la mască pe stradă

Ioana Mihăilă a precizat că este posibil să nu mai purtăm mască nici pe stradă.

“Cred că încă înainte de luna septembrie am putea să începem să renunţăm la mască în spaţiile deschise. Vom vedea eventual dacă vom corela şi cu numărul şi procentul de persoane vaccinate din localitatea respectivă şi cred că ar fi un bun stimulent să facem aşa, ca să se simtă şi autorităţile locale, dar şi cetăţenii care locuiesc într-o anumită localitate, motivaţi să se vaccineze, dar cred că renunţarea la purtarea măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate poate să vină chiar înainte de toamnă, cu condiţia ca un mare procent al populaţiei dintr-o anumită zonă să fie vaccinat. Nu aş vrea să dau date exacte pentru că depinde de mai mulţi factori care nu sunt numai în controlul autorităţilor”, a spus aceasta.