În analiza cotidianului spaniol se arată că, de o parte, preşedintele Traian Băsescu a îndemnat populaţia să meargă la vot pentru a arăta dacă ţara se află în ‘zona cenuşie’ sau pariază pe Bruxelles, de cealaltă, premierul Victor Ponta susţine că românii vor arăta cât de importantă consideră democraţia, în timp ce un jurnalist controversat şi populist, Dan Diaconescu, ar putea ajunge pe locul trei în preferinţele electoratului. El Mundo aminteşte că România este a doua cea mai săracă ţară din UE, care a intrat alături de Bulgaria în 2007, cu măsuri speciale de supraveghere, şi care nu se bucură încă de toată încrederea.

De asemenea, publicaţia semnalează care sunt principalele forţe politice care se înfruntă şi cum arată preferinţele de vot ale românilor, potrivit celor mai recente sondaje electorale.

Previziunile promiţătoare pentru tabăra lui Ponta se datorează în mare parte votului de pedeapsă dat formaţiunilor de centru-dreapta şi tăierilor, după ce, la finalul unui acord cu FMI în 2009, pentru un împrumut de urgenţă de 20 de miliarde de euro, guvernul lui Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu au anunţat reducerea cu 25% a salariilor din sectorul public şi creşterea TVA de la 19% la 24% pentru a ţine în frâu deficitul bugetar, aminteşte cotidianul spaniol.
De asemenea, el Mundo consemnează şi cum protestele faţă de măsurile de austeritate şi unele scandaluri legate de proasta gestiune a sistemului public de sănătate au dus la demisia guvernului Boc la începutul acestui an, după care tehnocratul şi fostul şef al serviciilor secrete, Mihai-Răzvan Ungureanu, a fost numit premier. În aprilie, guvernul lui a căzut în urma unei moţiuni de cenzură, iar Traian Băsescu l-a însărcinat pe social-democratul Ponta cu formarea noului guvern.

De atunci, comentează cotidianul citat, USL a făcut puţine progrese în guvernarea ţării şi folosirea fondurilor europene disponibile şi neaccesate, în special pentru că încercarea eşuată de destituire a lui Băsescu, din vară, i-a ţinut ocupaţi pe membrii guvernului, după cum au recunoscut surse apropiate coaliţiei.

Băsescu, fost căpitan de vas care a răzbătut prin propriile forţe, cu o atitudine care ori supără ori uluieşte, este cel care îi va face pe mulţi să iasă la urne, în ciuda temperaturilor scăzute, consideră El Mundo. ‘Lumea nu mai suportă, e obosită de excesele preşedintelui, de golăniile lui şi pentru că râde de justiţie’, citează publicaţia spaniolă din declaraţia unei funcţionare românce. Iar USL a încercat să-l destituie, între altele pentru încălcarea Constituţiei şi a separaţiei puterilor în stat, pentru uzurparea rolului premierului şi atribuţiilor acestuia, precum din cauza dispreţului arătat rolului său constituţional, de mediator între instituţiile statului. Referendumul nu a reuşit să ducă la atingerea cvorumului necesar impus, însă 7,4 milioane de români au votat împotriva lui, mai aminteşte El Mundo.

În cazul în care, aşa cum arată situaţia, duminică va câştiga USL, experţii semnalează că este posibil ca Băsescu să refuze să-l însărcineze pe duşmanul lui, Ponta, cu formarea noului guvern, prelungind astfel convulsiile politice. Deşi unele surse au declarat pentru El Mundo că USL nu vrea să forţeze un nou ‘impeachment’ al preşedintelui – alegerile prezidenţiale fiind prevăzute pentru 2014 – ministrul culturii, Puiu Haşotti, a declarat pentru RFI, preluat de EFE, că dacă Băsescu nu-l numeşte pe Ponta şef al executivului, suspendarea preşedintelui va avea loc în 24 de ore.

Pe pagina de Facebook, mai scrie ElMundo.es, Traian Băsescu le-a lansat românilor un apel să voteze şi să arate dacă aparţin ‘zonei cenuşii’, dacă vor să fie mai aproape de China sau Rusia sau dacă sunt de acord cu drumul către Bruxelles. Într-un mesaj video, Băsescu apare în mijlocul unei păduri înzăpezite, semnalează cotidianul spaniol, afirmă că, vreme de şapte luni, guvernul lui Ponta a fost condus de oameni care au atacat asocierea ţării cu SUA şi Europa, şi susţine că aceste alegeri sunt decisive pentru a hotărî care este locul României în lume.

De cealaltă parte, Ponta lansează pe Twitter mesaje precum ‘mâine românii vor arăta cât de importantă este democraţia pentru ţara noastră’ şi promite că, ‘în 2013, vom face totul pentru a găsi echilibrul între disciplina fiscală strictă, relansarea economică, dezvoltarea socială şi creşterea economică’.

Cei doi au făcut deopotrivă apel la participare la vot – chestiune ce reiese drept una dintre cele mai însemnate pentru echipele de campanie, care vor vedea duminică dacă vor reuşi să-i mobilizeze pe români să iasă la urne, în ciuda frigului, se încheie analiza citată.
Rezultatul ar putea duce la o nouă instabilitate politică
Coaliţia de centru-stânga aflată la guvernare în România ar urma să obţină o victorie confortabilă la alegerile parlamentare de duminică, însă rezultatul scrutinului ar putea conduce la o nouă instabilitate politică, relatează Associated Press şi BBC News. Motivul este declarația președintelui prin care indica că nu l-ar numi pe Ponta premier în condițiile în care coaliția premierului ar avea majoritate.
Associated Press mai notează că mulţi români s-au săturat de lupta pentru putere dintre Băsescu şi Ponta.
Peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a alege 452 de parlamentari pentru următorii patru ani. Partidele au nevoie de cel puţin 5% din voturi pentru a intra în Parlamentul format din două camere, reaminteşte agenţia.

Sondajele cotează Uniunea Social-Liberală condusă de Ponta cu 57% din intenţiile de vot, în timp ce aliaţii lui Băsescu, regrupaţi în Alianţa România Dreaptă (centru-dreapta), se află pe poziţia a doua, cu circa 20%. Partidul populist al magnatului media Dan Diaconescu a profitat de resentimentul populaţiei, fiind plasat pe poziţia a treia în sondaje, cu 15% din intenţiile de vot.

În afara unei încercări eşuate de demitere a lui Băsescu, România a mai avut în acest an trei premieri şi cabinete, dar şi ample proteste antiausteritate. Uniunea Europeană şi Statele Unite au criticat guvernul pentru nerespectarea statului de drept şi pentru abuz asupra regulilor consituţionale în tentativa de demitere a şefului statului, precizează Associated Press. Agenţia reaminteşte totodată că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa va monitoriza scrutinul de duminică.
BBC News notează că, deşi sondajele sugerează o victorie a coaliţiei de centru-stânga a premierului Victor Ponta, rezultatul votului ar putea declanşa o nouă instabilitate politică, în contextul în care România negociază un acord vital de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional.

Corespondentul BBC în România reaminteşte că preşedintele Traian Băsescu a spus că se va folosi de prerogativele sale pentru a desemna un premier ‘în interes naţional’. Dată fiind ostilitatea pe care preşedintele o are faţă de Ponta, este greu de imaginat că el se gândeşte la liderul social-democrat, adaugă jurnalistul britanic.

BBC precizează totuşi că orice încercare de a desemna o altă persoană ar putea duce la o criză constituţională. Orice instabilitatea politică prelungită ar putea speria pieţele şi pune în pericol un acord crucial cu FMI, mai notează sursa citată.
Sursa: Agerpres