Este clar că Biden nu va aproba tacit politicile de genocid ale lui Xi, așa cum ar fi făcut Trump, susține publicația americană, amintind că președintele ales „nu va face nici o mișcare imediată” în ceea ce privește China.

Ce opțiuni ar putea deci să aibă Joe Biden în cazul Chinei? În timpul campaniei, Biden s-a manifestat ca un diplomat, a cărui politică externă va evita obstacolele militare din ultimele două decenii. Notabil este că și Biden și Trump și-au câștigat de titlul de „cel mai mare uliu” când vine vorba de relațiile SUA-China.

De fapt, menținerea politicilor comerciale agresive și contraproductive ale lui Trump se numără printre opțiunile pe care Biden le are în vedere. Dar ar fi un început nepotrivit pentru următorii patru ani de relație Washington- Beijing.

Într-un interviu pentru New York Times, Biden nu a devoalat prea mult din planurile legate de China. Spune că vrea să „dezvolte o strategie coerentă”. Biden a schițat doar o politică comercială dură, care va păstra neatinse o parte dintre acordurile comerciale ale lui Trump. Și a mai explicat că ar dori „un avantaj” mai mare în fața Beijingului, legând acest lucru de politica internă industrială și de cercetare. „Un astfel de avantaj” înseamnă și putere militară?, se întreabă NI. Răspunsul ar putea fi afirmativ, având in vedere alegerea lui Biden, aceea ca Michèle Flournoy să conducă Departamentul Apărării.

Flournoy are o abordare antagonică față de Beijijng, susținând că SUA are nevoie de noi construcții militare pentru a se asigurta că nu este atacată de China. Asta nu înseamnă că administrația Biden se îndreaptă spre o politică de antagonism pur față de China sau că Biden va relua pur și simplu politica dusă de Trump. Și nici nu-și va declara „dragostea” sa pe viață pengtru Xi Jinping, așa cum, în mod ciudat, a făcut Trump.

Provocarea majoră pentru Biden și echipa sa, care încă se construiește, va fi aceea de a ține cont de cele mai bune sfaturi ale experților. Iar asta va însemna menținerea proactivă a păcii, reducerea oportunităților de angajare într-un conflict între ceele mai puternice forțe militare din lume. Și promovarea comerțului reciproc avantajos. Pentru început, ar fi bine ca noua administrație să elimine tarifele vamale aplicate pe bunurile importate din China de Trump.