Exercitiile specifice fitness-ului tonifica muschii si ard caloriile, fiind deosebit de eficiente in curele de slabire. Puteti ajunge la greutatea optima, o data cu antrenarea sistemului cardio-vascular, inlocuirea masei adipoase excesive cu masa musculara, imbunatatirea randamentului respiratiei si sporirea capacitatii intelectuale. Nu strica sa consultati un medic inainte de a va apuca de fitness, nu este obligatoriu, dar este indicat.
Avantajul acestui sport consta in faptul ca nu depinde de o sala de antrenament special amenajata, se poate incadra intr-o perioada de timp mica (aproximativ 20 de minute pe zi) si poate fi practicat chiar si in propria camera. Totusi, trebuie sa se respecte anumite conditii, cum ar fi regularitatea si permanenta exercitiilor. Nu este suficient ca doi sau trei ani de zile sa „tragem tare”, dupa care sa revenim la viata sedentara de dinainte.
Si totusi, care este diferenta dintre a face fitness acasa sau la o sala specializata? In apartamentul dumneavoastra nu veti avea la indemana aparate performante, sauna sau personal calificat, care sa va ofere recomandari de nutritie, programe de slabit, pentru intretinere sau pentru masa musculara.
Astfel, daca doriti un tratament complet la o sala de fitness – o ora si jumatate de gimnastica, dupa care o jumatate de ora de sauna si, in final, o ora de masaj – trebuie sa platiti pentru o astfel de sedinta 270.000 lei. Daca alegeti varianta abonamentului lunar, pentru care se acorda anumite reduceri, veti plati in jur de 1.600.000 lei (inclusiv doua sedinte de sauna si una de masaj pe saptamana).
Daca nu dispuneti de aceasta suma, nu este nici o problema. Puteti folosi propria camera pe post de sala de gimnastica. Exercitiile de fitness sunt in egala masura eficiente daca sunt practicate doar 15 sau 30 de minute in fiecare zi sau daca mergem la o sala specializata si „muncim” doua ore. O bicicleta (medicinala), doua greutati de 1-2 kg, o coarda, scarile blocului, iata echipamentul si aparatele necesare pentru „gimnastica la domiciliu”. In plus, pentru a obtine rezultatul dorit, se adauga cateva flotari, o serie de „abdomene” si genuflexiuni. Si ca totul sa fie perfect, alergati cat mai mult, pentru ca aceasta este cea mai eficienta metoda de a renunta la calorii (900 de calorii pe ora). Daca practicati schi fond, puteti pierde aproximativ 700 de calorii intr-o ora. Inotul va ajuta sa indepartati 270 de calorii, tenisul 400 de calorii, iar ciclismul, 240 de calorii pe ora. In cazul mersului pe jos, renuntati la 200 de calorii intr-o ora.
Sala de fitness la domiciliu
Iata si cateva echipamente si aparate care va pot ajuta sa aveti un tonus muscular de invidiat, fara a frecventa o sala de fitness: bicicleta medicinala (poate fi folosita atat ca aparat pentru incalzire – inainte de a trece la exercitii mai complexe – cat si ca un bun instrument de tonifiere a aparatului cardio-vascular. Este dotata cu sistem de masurare a pulsului si cu minicalculator, care contorizeaza caloriile consumate, viteza de pedalare si durata exercitiului) si are un pret aproximativ de 5 milioane de lei (Metro), saci cu nisip (prevazuti cu benzi adezive – sacii pot fi montati atat pe brate, la incheietura mainii, cat si pe picioare, la glezne) fiind de: 1,25 kg, 2,25 kg, 5 kg un sac; Vogatore (este indicat pentru grupele de muschi ai bratelor si picioarelor) – pret aproximativ 1.500.000 lei (Metro); Stepper (asigura o buna circulatie sangvina si este prevazut cu amortizoare de soc si cu minicomputer care afiseaza numarul si durata exercitiilor – efectele sunt in mare masura identice cu cele ale urcatului scarislor); banca abdominala – pret aproximativ 1.000.000 lei; Bodystyler (util pentru o mare parte a grupelor de muschi) – pret aproximativ 13 milioane de lei (Metro).
Klass Club ofera clientilor sai, si nu numai, posibilitatea de a cumpara on-line orice aparat de fitness. Deschizand pagina de Internet http//klass-club.go.ro puteti face precomanda aparatului, in functie de grupa de muschi pe care doriti sa o lucrati si, in cel mai scurt timp, veti afla cat trebuie sa achitati pentru achizitionarea lui.
O minte limpede, un colesterol redus, un corp armonios, un mod placut de combatere a stresului zilnic, o viata sanatoasa, iata garantiile pe care le ofera acest sport, pe scurt: mens sana in corpore sano.
Fitness-ul devine astfel nu doar un simplu exercitiu care te ajuta sa arati bine, ci si un mod de viata.    

Cateva dintre secretele unei vieti sanatoase

1. Profitati de orice ocazie pentru a va plimba, cel putin 10 minute pe zi.
2. Renuntati la grasimile alimentare, la consumul excesiv de alcool si la fumat.
3. Nu va stresati! De cele mai multe ori pare imposibil, asadar incercati ca macar 30 de minute pe zi sa faceti ceva care va place (ascultati muzica, plimbati-va, cititi sau pur si simplu uitati de problemele care va streseaza). Lasati-va purtati de vise sau meditati cel putin 5 minute pe zi undeva in liniste.
4. Antrenati-va creierul! Nu doar muschii corpului se atrofiaza daca nu-i folositi. Cititi, rezolvati probleme, invatati poezii, nu ignorati hobby-urile (daca sunt creative).
5. Dimineata, inainte de a va da jos din pat, faceti 10 abdomene.