Credeati ca o afacere poate fi lansata doar cu zeci de mii de euro? Ei bine, va inselati! Va puteti lansa afaceri si cu zero lei.

Omul de afaceri Calin Fusu spune ca exista trei variante de a face business pe online, iar doua dintre acestea nu implica nicio suma de bani.

“Poti face afaceri pornid de la zero. De exemplu, poti deschide un cont pe un site de anunturi, de vanzari unde vand ceva ce nu am si in momentul in care gasesti cumparatorul, te duci si-l achizitionezi. Trebuie doar sa cunosti cateva locuri virtuale unde sa-ti deschizi cont”, a explicat Calin Fusu. In acest caz, susţine Fusu, lansezi afacerea gratis si platesti doar anumite comisioane din vanzari pe parcurs.

O alta varianta de business care porneste de la zero are legatura cu  media. Mai exact, se poate face un blog, unde poti sa scrii ceea ce vrei. Creezi astfel continut, pe care il vinzi apoi advertiserilor.

De asemenea, exista si o a treia varianta de business online, dar care presupune investitii – agentie de turism care vinde bilete de avion, o agentie  de recrutare etc. “Aproape orice business poate fi transpus online. Aceasta categorie de business-uri care nu se mai afla in spatiul privat necesita investitii de peste 100.000 de euro”, a explicat Calin Fusu.

Omul de afaceri Marius Ghenea este de o alta parere. Acesta considera ca se poate construi o afacere, incepand de la suma de 2.000 de euro in domeniul serviciilor, plecand de la experienta profesionala a persoanei respective. “O astfel de afacere in domeniul serviciilor, care are la baza experienta  profesionala, poate fi dezvoltata in servicii din orice domeniu de la IT, media si confort familial”, a explicat el. Marius Ghenea este de parere ca afacerile pe online implica sume mari de bani, intrucat este nevoie de promovare. “E nevoie de 50.000 – 100.000 de euro pentru un business online. De asemenea dintr-o afacere online, nu se face profit imediat. Cred ca putem vorbi de profit abia dupa un an şi jumatate”, susţine Ghenea. “Daca imi deschid un magazin la coltul strazii, incep sa vand imediat, vin cumparatorii, dar daca imi deschid un magazine online, cumparatorii nu vin imediat, trebuie sa investesc mai intai in promovare”, a explicat el.

Florin Pogonaru, preşedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România, spune ca cele mai ieftine afaceri sunt francizele, care pot implica costuri de aproximativ 10.000 de euro.

Potrivit acestuia, in lansarea unei afaceri sunt foarte importante relatiile si experienta profesionala, acestea reprezentand costuri ce nu pot fi cuantificate. “O afacere pe online o pot incepe si cu 5.000 de euro”, a explicat el.

Totodata, afaceri cu investitii mici se pot face si cu picturi, tablouri. In acest caz, este nevoie de cunostinte in domeniu si de sume incepand de la o suta euro, dar cu cat suma este mai mare cu atat creste posibilitatea de a cumpara un tablou care-si poate mari exponential valoarea in timp. Astfel, potrivit specialistilor in domeniu, pe termen scurt, se obţin profituri de la 50% la 100%.