Şeful pe România al fondului norvegian de investiţii Romania Invest, Bjorn Hauge, a cumpărat licenţa de funcţionare a unui site de licitaţii cu preţuri mici, denumit mywin.ro, care funcţionează în sistem de loterie. Printre produsele scoase la licitaţie se numără un apartament nou cu două camere, situat în ansamblul rezidenţial Ten Blocks, care poate fi achiziţionat cu 1.000 lei, un BMW X6 scos la licitaţie la un preţ maxim de 900 lei sau o Skoda Fabia ce poate fi cumpărată cu 700 lei.

„Web site-ul a pornit de la ideea că, pe timp de criză, oamenii îşi alocă mai mult timp pentru a căuta cele mai ieftine produse; astfel, am implementat un nou concept, acela de a vinde obiecte de valoare într-un mod atrăgător, dar totodată la un preţ minim. Fiind deja o afacere de succes în alte ţări, cu precădere acolo unde jocurile de noroc sunt complet interzise, sunt convins ca acest nou proiect va fi atractiv şi profitabil pentru toată lumea”, a declarat Bjorn Hauge, country managerul de la Romania Invest.

Cum funcţionează

Pentru a putea participa la o licitaţie organizată pe site-ul mywin.ro, în primul rând, trebuie să te înregistrezi. Fiecare produs are afişat un număr minim de credite pe care trebuie să îl ai pentru a participa la licitaţie. Spre exemplu în cazul apartamentului cu două camere, numărul minim de credite este 100, care pot fi achiziţionate electronic pentru suma de 10 euro.

Pentru fiecare ofertă se poate licita de mai multe ori, dar într-o limită prestabilită. Spre exemplu în cazul apartamentului se poate licita doar de 10.000 de ori. Totodată, oferta este valabilă doar pentru un anumit timp, cel care este plasat pe prima poziţie la încheierea timpului pus la dispoziţie, este câştigător. În cazul apartamentului, timpul rămas pentru licitaţie este de 28 de ore.

Cel mai important aspect este că pentru fiecare ofertă este stabilit un preţ maxim, în cazul apartamentului fiind de 1.000 lei. Câştigă cel care licitează cel mai aproape de această sumă. Spre exemplu dacă cineva a licitat 990 lei pentru apartament şi este pe poziţia întâi, pentru a-l putea devansa trebuie să licitezi peste el. Bineînţeles, asta fără a vedea suma pusă în joc de ceilalţi participanţi la licitaţie. Practic trebuie să ghiceşti cât a licitat cel care se află pe poziţia întâi. Ofertele sunt anulate în momentul în care licitezi aceeaşi sumă ca un alt participant. Spre exemplu, dacă licitează două persoane suma de 999,9 lei pentru apartament, oferta este anulată şi cea mai mare sumă pe care o poţi licita ulterior este de 999,8 lei.

Trebuie ştiut că este nevoie să parcurgi minim trei paşi pentru a câştiga o licitaţie şi dacă nu câştigi nu mai poţi recupera banii puşi „la bătaie“.

Cum câştigă proprietarul site-ului

Proprietarul site-ului câştigă din sumele licitate pentru fiecare produs. Dacă este un produs mai valoros, timpul ce se scurge până la finalizarea licitaţiei este mai lung, astfel încât numărul licitaţiilor să fie cât mai mare, pentru ca proprietarul să recupereze valoarea produsului pus în joc. În cazul apartamentului cu două camere care valorează circa 100.000 de euro, este nevoie de 10.000 de licitaţii pentru ca proprietarul să îşi recupereze banii.

În afară de apartamentul din cadrul complexului Ten Blocks, care se află în portofoliul Romania Invest, restul produselor urmează a fi achiziţionate în momentul în care se câştigă licitaţia. Potrivit reprezentanţilor companiei, în cazul în care banii pentru apartamentul pus la bătaie vor fi recuperaţi, firma va mai scoate la licitaţie şi alte locuinţe.

Luna aceasta, participanţii la licitaţii primesc gratuit 60 de credite, pe care le pot folosi pentru achiziţionarea unor produse mai ieftine, precum un Iphone sau un laptop HP EliteBook.

În primele zile de funcţionare şase participanţi au câştigat produse electronice care valorează pe piaţă între 1.000 şi 5.000 de euro, la un preţ cuprins între 10 şi 100 de euro.

Compania Romania Invest, înfiinţată în ianuarie 2006, are un portofoliu de circa 800 de apartamente în şapte proiecte imobiliare din Capitală.