Toate organizaţiile non-guvernamentale pot primi de acum 3,5 % din impozitul pe venit al companiilor care vor să le sprijine, conform ultimelor modificări aduse de ANAF la Formularul 230.

Anul trecut, beneficiau de acest procent doar ONG-urile licenţiate, care ofereau şi servicii sociale. În plus, puteţi alege să susţineţi o organizaţie, doi ani la rând. Completând cererile disponibile online, puteţi să ajutaţi asociaţii care au grijă de bolnavi, copii, şi bătrâni, ori pe cele care militează, pentru protecţia mediului, a drepturilor omului şi a necuvântătoarelor.

Principala modificare

Principala modificare a formularului 230 vizează procentul din impozitul pe venit care poate fi redirecţionat către o cauză anume, adică 3,5 %.

Una dintre asociaţiile care a primit acest sprijin substanţial de-a lungul vremii este Help Autism pentru că oferea şi servicii sociale.

Doar anul trecut 100.000 de oameni au completat cereri pentru ei, anunță stirileprotv.ro.

”Pentru noi formularele 230 reprezintă 60 % din bugetul asociaţiei help autism, buget care merge către susţinerea programelor de recuperare a 600 de copii”, a declarat Daniel Bololoi, reprezentantul asociaţiei Help autism, conform sursei citate.

Primul spital de oncologie pediatrică din România se ridică şi cu ajutorul acestor bani. Fiecare leu a fost donat de români.

Termenul limită

”Sunt extrem de utile pentru noi şi înseamnă bani care ne ajută să construim spitalul. De ce să nu devii ambasadorul acestui spital inclusiv prin a redirecţiona cei 3,5 %. Poate ajungem la 500.000 de oameni care se implică.

Spitalul va fi gata la sfarsitul acestui an. Noi sperăm că în prima jumătate a anului viitor să primim primii pacienţi. Iată 3,5 % din impozit poate fi o cărămidă la spital”, a declarat și Oana Gheorghiu, de la asociația Dăruieşte viaţa.

Puteţi sprijini ONG-urile fără să vă coste nimic, doar prin completarea unui formular. Îl găsiţi online și îl puteţi trimite până pe 16 martie.

Fie îl depuneţi la ghişeele ANAF, îl trimiteţi prin poştă ori prin serviciul privat virtual de pe site-ul instituţiei.

Posibilitatea de a te răzgândi

Cine nu alege destinația celor 3,5 % din impozitul pe venit, trebuie să știe că banii respectivi rămân la dispoziția statului.

”Un alt aspect pe care oamenii trebuie să îl ştie dacă depun această declaraţie şi apoi se răzgândesc este ca în 30 de zile îşi pot corecta decizia.

Dacă s-ar putea învesti mai mult pe partea de software să poată omul să depună de acasă, atunci termenul nu ar mai conta că nu trebuie să ai la baza nişte documente este o opţiune a ta”, a declarat Robert Croitoru, consultant fiscal, potrivit sursei citate.

În acest moment doar 30 % dintre cei care obţin venituri din salarii sau pensii redirecţionează 3,5 % din impozitul pe venit, potrivit datelor ANAF.