Potrivit mediei sondajelor compilate de site-ul de statistici FiveThirtyEight, Biden conduce cu un avantaj de aproape zece puncte la votul național asupra lui Trump. Puteţi argumenta că votul național nu contează și că ceea ce contează este Colegiul Electoral. Fără îndoială, dar această marjă lejeră indică faptul că fostul vicepreședinte ar câștiga în practic toate swing states, așa cum sunt numite statele fără o predominanță democrată sau republicană.

Îndoială? Să ne ducem la cifre – Florida (Biden, +4,6 puncte procentuale), Pennsylvania (Biden, +6,9), Michigan (Biden, +7,7), Wisconsin (Biden, +6,9), Nevada (Biden, +6,6) Arizona (Biden, +4,4), Carolina de Nord (Biden, + 2,3) și Ohio (Biden, +0,7). Pentru a câștiga, democratul ar putea, din statele de mai sus, chiar să piardă în Florida, în Ohio, în Arizona și în Carolina de Nord și chiar şi aşa să fie ales. Trump, dacă va pierde unul dintre aceste state, va fi destul de învins.

Alții ar putea să-și amintească de faptul că Hillary Clinton s-a aflat în frunte în sondaje și a pierdut. Deci, susțin ei, sondajele pot fi eronate așa cum probabil au fost în 2016. În primul rând, pentru a fi clar, sondajele au nimerit că democrata va câștiga la votul național. Media îi acorda 3 puncte, iar ea a câștigat cu 2,2. Prin urmare, în marja de eroare. De fapt, în state a existat o eroare în Michigan și în Wisconsin, dar nu și în celelalte. Cu toate acestea, în ultimii patru ani, institutele au început să calibreze și să îmbunătățească sondajele în aceste locuri.

Există și alte diferențe. În 2016, democrații erau la guvernare de opt ani. Era firesc să existe o rotaţie la putere. Poate că un alt republican ar fi avut o evoluţie superioară celei a lui Trump. Este suficient să ne amintim că însuşi Mitt Romney, în 2012, a avut 47% din voturi în fața unui Barack Obama popular. Trump a avut doar 46%. În al doilea rând, Hillary a înregistrat o nepopularitate mult mai mare decât cea a lui Biden. În al treilea rând, Trump era un outsider. Acum candidează ca titular și cu un bagaj dificil.

Cu toate acestea, cea mai mare diferență este pandemia. Dacă nu ar fi COVID-19, poate că Trump ar fi favoritul acestor alegeri. Dar coronavirusul a afectat economia americană. Creșterea PIB-ului și rata scăzută a şomajului erau în centrul discuţiei pentru realegere. Mai grav, există 210.000 de morți din cauza coronavirusului. Prestaţia președintelui în combaterea pandemiei este prost evaluată de majoritatea populației. Comportamentul său negaţionist, chiar și după infectare și spitalizare, a fost, de asemenea, respins.

Pentru Fivethirtyeigth, probabilitatea de victorie a lui Trump astăzi ar fi de 16% (unul din șase). Scăzut, dar posibil. Este mai mare decât probabilitatea ca tu să fii tatăl sau mama a trei copii și ca toți să fie băieți (12,5%). Pentru modelul revistei „The Economist”, este ceva mai mică, de 10% (unul din zece). Poți chiar să crezi că republicanul va câștiga. Dar numai dacă este prin intuiție. Rațional, favoritul este Biden, transmite editorialistul Guga Chacra pentru O Globo.