Discuția despre Banca Intenațională de Investiții, insituție care adună ca acționari aproape toate statele fostului bloc comunist este european (membre ale fostei CAER), dar și țările comuniste din prezent, a apărut relativ recent în România. Senatorul PNL Florin Cîțu a fost cel care a adus-o în actualitate, menționând că ministrul finanțelor, Orlando Teodorovici, este printre guvernatori. Asta nu înseamnă, însă, că așa numita „bancă a lui Putin” nu este prezent[ la noi de ceva vreme”.

Potrivit reprezentanţilor băncii, în prezent, portofoliul de împrumuturi în România depăşeşte 100 de milioane de euro şi va continua să crească.   „În prezent, portofoliul de împrumuturi în România acoperă domenii precum infrastructura, sectorul serviciilor, agricultura şi industria alimentară, susţinerea IMM-urilor. Depăşeşte în prezent 100 de milioane de euro şi intenţionăm să îl creştem, având deja un număr de proiecte în evaluarea băncii”, potrivit unui răspuns al BII către Europa Liberă.   Spre exemplu, la mai puţin de două săptămâni de când a anunţat un împrumut către o companie din R.Moldova pentru achiziţionarea unei fabrici din România, Banca Internaţională de Investiţii a informat că va mai da un împrumut companiei Agricover Credit IFN, care oferă credite pentru fermieri.

Un alt împrumut, de circa 16,5 milioane de euro, a fost acordat, tot în 2017, MEP Retail Investments SRL, o subsidiară a fondului de investiţii Mid Europa, pentru finanţarea achiziţiei lanţului de magazine Profi.  Alte 4,3 milioane de euro au fost împrumutate în 2016, cu o scadenţă de cinci ani, de Avicola Buzău, parte a grupului Aaylex, controlat de antreprenorul Bogdan Stanca. Grupul Aaylex este producătorul brandului de pui CocoRico. „Fondurile vor fi folosite pentru achiziţionarea de bunuri (ferme de pui şi abatoare pentru a creşte producţia proprie de pui)”, menţionează BII.   Şi compania grecească Tyras SA, care are participaţiuni în cadrul Fabricii de Lapte Braşov, producătoarea brandului de lactate Olympus, a contractat, în 2016, un împrumut de la Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre, la care a participat şi BII. Împrumutul a fost acordat pe şapte ani, iar partea BII a fost de 22 de milioane de euro, iar valoarea acestuia s-ar fi ridicat la circa 50 de milioane de euro: „Fondurile vor fi folosite pentru achiziţionarea de echipamente şi a gamei de produse oferite, dar şi pentru finanţarea nevoilor legate de capitalul de lucru”, mai scrie BII.

În 2015, BII a acordat un împrumut în valoare de 10 milioane de euro, scadent în şapte ani, companiei Agricover Credit IFN, care oferă credite producătorilor agricoli locali. Agricover Credit IFN este parte a grupului Agricover, controlat de omul de afaceri iranian Jabbar Kanani.   În plus, BII a lansat şi mai multe emisiuni de obligaţiuni la Bursa de Valori de la Bucureşti.   Anunţul a fost făcut vineri, 12 aprilie, de către Depozitarul Central, potrivit căruia, începând cu data de 15 aprilie, se vor distribui sumele de bani aferente cuponului nr. 2 pentru obligaţiunile emise de INTERNATIONAL INVESTMENT BANK (simbol IIB21).     „Emitentul va plăti obligatarilor sumele de bani aferente cuponului nr. 2, utilizând serviciul naţional lansat de către Depozitarul Central. Valoarea dobânzii aferente fiecărei obligaţiuni este de 107,00 lei. Obligatarii care beneficiază de sumele de bani sunt cei înregistraţi în registrul obligatarilor emitentului, la data de 25.03.2019. Pentru obligatarii care sunt clienţi ai unui participant la sistemul RoClear, plata se efectuează prin transfer bancar în contul participantului respectiv”, se arată în comunicatul Depozitarului Central, citat de Adevarul.