În total, mii de agenţi vegheau cu atenţie. În inferioritate numerică, agenţii de securitate şi poliţiştii nu au avut altă soluţie decât sa dea înapoi în faţa hoardei de manifestanţi care folosea agenţi chimici sau bombe artizanale, conform lalibre.be

Totuşi, până atunci forţele de securitate stăpâneau destul de bine mulţimea. „Dar a avut loc o schimbare notabilă în comportamentul lor când manifestanţii s-au apropiat de Capitoliu”, explică Robert Contee, şeful poliţiei metropolitane într-o conferinţă de presă. „Ei au depăşit gardurile Capitoliului şi au înfruntat rândurile de poliţişti care înconjurau clădirea. Este clar că mulţimea avea intenţia să facă rău agenţilor noştri aruncând produse chimice pentru a forţa intrarea în clădire”.

Poliţia nu era în măsură să facă faţă unui atac

Poliţia nu era în măsură să facă faţă unui atac, dat fiind că nu era echipată cu echipament anti-revoltă. Aceşti agenţi erau acolo pentru a opri o manifestaţie, nu pentru a face faţă unui atac. „Nu trebuia să existe nimeni aproape de Capitoliu”, confirmă Tim Ryan, un reprezentant democrat, care acuză totuşi lipsuri în dispozitivul de securitate. „Unele persoane se vor trezi fără loc de muncă foarte repede”.

La modul general, poliţia pare într-adevăr să fi subestimat numărul manifestanţilor, ca şi riscul, şi asta în vreme ce pe reţelele de socializare au fost apeluri la violenţă.

În opinia lui Ed Davis, un fost comisar de la departamentul de poliţie din Boston, poliţia ar fi trebuit să fie mai bine pregătită. „Poliţia era în inferioritate numerică şi era depăşită. Dar este mai curând o eroare politică colosală decât o eroare a poliţiei”, afirmă el.

O anchetă va avea loc după ce pe reţelele de socializare au circulat imagini cu agenţi de poliţie care îşi făceau selfie-uri cu manifestanţii.

A fost nevoie de intervenţia militarilor din garda naţională pentru a readuce ordinea la faţa locului, mai multe ore mai târziu. Donald Trump, care şi-a însufleţit partizanii, a dat publicităţii un scurt video pe Twitter făcând apel la calm, chiar înainte ca Twitter să-i suspende contul. În total, au fost reţinute 52 de persoane şi patru au murit.

Deşi Capitoliul este adesea teatrul unor manifestaţii paşnice, este vorba de cea mai gravă breşă de securitate din istoria americană.