„Episodul 11 din Jurnalul meu de #pandemie, fiindca imi pasa!

1. Boala #COVID-19Dezvăluiri! China a încercat să cumpere bunăvoința Germaniei. Cum vor asiaticii să treacă peste criza COVID-19 inseamna in formele severe o scadere prelungita si progresiva a oxigenului la nivelul organelor si in restul corpului. Teoria hipoxiei este recenta si foarte credibila pentru cazurile severe de la ATI. #Oxigenul inseamna #viata.

a. Ce face #SARS-COV-2 la aceste cazuri? Nu ii mai permite celulei numita globula rosie (hematie) sa transporte oxigen de la plaman la organe, in intregul corp.

b. De ce? Virusul se leaga la structura centrala a hematiei, formata din 4 atomi de azot si unul de fier (hem) si elibereaza fierul. Carausul de oxigen (hematia) devine inutil si nu mai poate transporta gazul. In plus, atomul de fier devine foarte agresiv el insusi.

c. Ce rezulta? : imediat: o insuficienta de organ; pe termen mediu: risc de reactivare a simptomelor dupa o perioada (sechele).

2. Ce e bine sa facem in cateva luni? Testare ELISA cantitativa cu 2 anticorpi, indicatori ai prezentei virusului in trecutul omului: IgM (istoric recent) si IgG (istoric mai indepartat). Este mult mai de acuratete decat testele rapide si nu trebuie confundat cu RT-PCR (reactia de amplificare genica), care se face astazi pentru a vedea prezentul infectiei. Organismul se apara cu anticorpi si evidentierea lor permite un diagnostic retrospectiv. E foarte important epidemiologic, caci ne spune cine a trecut prin boala.

3. COVID-19 confera imunitate la reinfectie? De ce unii pacienti externati negativi, considerati vindecati, au devenit dupa un timp pozitivi? Sunt mai multe ipoteze:

a. Testele negative de la iesirea din spital erau fals negative (eronat), deci omul nu a fost negativ de fapt. Nu inseamna ca testele erau de calitate inferioara, exista teste fals pozitive si fals negative la multe infectii.

b. Pacientul a dezvoltat anticorpi in cantitate suficienta cat sa-l apere si nu se reinfecteaza. Nu se stie cat dureaza imunitatea.

c. Exista posibilitatea unei viremii reziduale (o cantitate mica de virus ARN care circula in sange), care este asimptomatica si neinfectanta.

d. Expertii se asteapta ca anticorpii sa persiste in sangele pacientului vindecat 2-3 ani, dar sunt necesare mai multe studii.

e. Depinde mult de varsta pacientului si de comorbiditate.

Sunt la cafeluta ritualica la inceput de week-end.☕️

Sa-l aveti frumos!

Nihil sine Deo!

Keep you posted”, a transmis profesor dr. Olga Simionescu