"Dacă vrei să devii lider, nu aştepta să ţi se ofere un manual de instrucţiuni." Aces­ta este principiul pe care Rebecca Shambaugh îl transmite prin intermediul cărţii sale, Hillary Clinton. Secrete de leadership; principiu aplicat de altfel atât de autoare, cât şi de Hillary Clinton şi care ar trebui preluat şi de cititoarele cărţii. Indiferent dacă apreciaţi sau nu politica susţinută de Hillary Clinton, lucrarea de faţă prezintă felul în care o femeie poate ajunge pe o poziţie importantă de leadership, în ciuda unui parcurs foarte dificil.

Secretele reuşitei, în cazul ei, au fost adaptarea la contextul actual de afaceri, abordarea unei maniere noi şi inovative de gândire şi, nu în ultimul rând, capacitatea de a face compromisuri şi de a colabora, dacă este cazul, chiar şi cu opoziţia. Edificatoare în acest sens este trecerea făcută de la adversară a lui Barack Obama în cursa prezidenţială la susţinătoare. Susţinere ce i-a adus ulterior funcţia de secretar de stat. Pe lângă acestea, autoarea Rebecca Shambaugh spune că Hillary are: „Stilul potrivit de comunicare la momentul potrivit, cu oamenii potriviţi şi în modul potrivit.“

Însă „Hillary Clinton. Secrete de leadership“ nu este doar portretul liderului-model pe care îl regăsim în Hillary Clinton, ci şi o prezentare a parcursului profesional al autoarei şi a muncii ei în roluri de conducere. Dar, mai mult decât atât, cartea este un ghid, destinat în principal femeilor, care le ajută să identifice şi să-și îmbunătăţească propriile calităţi necesare pentru a deveni adevăraţi lideri.

Poate că aspiraţiile voastre nu sunt atât de înalte şi poate că, în loc să conduceţi lumea, nu vă doriţi decât să vă conduceţi propria carieră sau propria viaţă. Indiferent însă de cât de departe vreţi să ajungeţi, anumite exemple şi anumite sfaturi vă vor prinde întotdeauna bine şi vă vor îndruma spre un parcurs de succes.