Timothy Springer a început să predea în 1977. De atunci încoace s-a ocupat de mentoratul postdoctoral a numeroși student. În paralel, Spriger a continuat munca de cercetare reușind să descopere molecule cu funcții asociate limfocitelor, ceea ce a condus, firesc, la dezvoltarea a mai multor medicamente bazate pe anticorpi, tratamente aprobate, ulterior, de FDA, organismul american care se ocupă cu verificarea medicamentelor înainte de a fi produse și distribuite în masă.

Antreprenorul Springer

Mediul ultraconcurențial de la Harvard l-a împins pe cecetător și în antreprenoriat. Astfel, el a fondat mai multe start-upuri, de-a lungul timpului. Prima sa mare victorie în acest domeniu s- a conceretizat în 1999. Springer fondase, în 1993,compania de biotehnologie LeukoSite. În 1999, el a vândut firma către colosul  Millennium Pharmaceuticals pentru 635 de milioane de dolari. Din această sumă, lui Springer i-au revenit circa 100 de milioane, dar în acțiuni la  Millennium. El a mai fondat sau cofondat și alte companii precum Selecta Biosciences, Scholar Rock și Morphic Therapeutic. Spre exemplu, în cazul Scholar Rock și Morphic, Springer cofondator, firmele beneficiind, însă, din plin de experiența sa de cercetător.

Moderna, diamantul coroanei

Adevărata capodoperă a omului de știință este însă Moderna. El a fondat Moderna în 2010, în Massachusetts, moment când a investit circa cinci milioane de dolari. Zece ani mai târziu, partea lui Springer a fost evaluate la aproape 870 de milioane de USD. Cum de s-a ajuns la așa un salt? Simplu, Springer s-a gândit cu ani în urmă la studiul virusurilor RNA, așa cum este SARS CoV2 și a inițiat studii privind găsirea unui vaccine în acest sens. “Am intuit că Moderna ar putea fi un vârf de lance împotriva unei eventuale pandemii”, spune Springer. „De aceea am studiat diversele tulpini de gripă care acționează asupra oamenilor, multe care nu erau văzute ca generatoare de epidemii. Eram conștienți că o pandemie de acest tip putea apărea oricând”, a mai declarat cercetătorul. E drept, scenariile unei pandemii de gripă circulau mai demult prin paginile presei de specialitate din America.

Miliardarul și bicicleta lui

Faptul că, peste noapte, a devenit miliardar nu lăsa prea impresionat pe Springer care poate fi văzut, în continuare, gonind cu binecunoscuta sa bicicletă prin campusul de la Harvard. Zona sa de lux, spune cercetătorul este acasă la el. ”Îmi place să grădinăresc și sunt și mare colecționar de pietre. Duc o viață academică, nu prea am nevoie de bani”, spune Springer. De fapt, omul de știință este și un filantrop cunoscut. În 2017 a donat 10 milioane de dolari pentru Institutul Inovației Proteinelor (Institute for Protein Innovation), un organism independent și nonprofit dedicate cercetărilor în domeniul proteinelor și care permite micilor antreprenori să își pună ideile în practică. Desigur, tot în zona medicală. ”Imi place să investesc. De fapt, sunt un filatrop foarte active. Banii pe care i-am donat Institutului (Inovației Proteinelor – n.r.) nu erau destinați doar să ajute la dezvoltarea de noi anticorpi ce pot fi utilizați de biologii pentru noi descoperiri, ci crearea unei tehnologii care să asigure noi descoperiri. Acest tip de cercetare este greu de realizat în afara mediului academic”, declară Springer.

Viitorul aparține biotehnologiilor

Faptul că a devenit miliardar a stârnit curiozitatea unei bune părți a presei americane, și, în fiecare interviu acordat, cercetătorul își exprimă încrederea pe care o are în tipul de studii pe care le-a inițiat prin Moderna și nu numai. ”Înainte eram acuzați că nu facem decât să dezvoltăm din ce în ce mai mute medicamente. Acum, însă, toată lumea știe că biotehnologiile sunt de mare ajutor. Biotehnologiile sunt garanția unor tratamente eficiente și încrederea în biotehnologii este complet justificată”, dă asigurări omul de știință.

Infuzia guvernului american

Departamentul american pentru Sănătate a fost de acord să plătească peste 400 de milioane de dolari către Moderna pentru a sprijini dezvolatarea vaccinului care se află deja în teste. Vaccinul care se testează acum este numai unul dintre mai bine de 70 de alte astfel de vaccine la care se lucrează în present, confor datelor oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății.

 

Cine este Timothy Springer

Timothy „Tim” A. Springer, este imunolog și profesor de chimie biologică și farmacologie moleculară la Harvard Medical School. El s-a născut la 23 februarie 1948, a studiat biochimia la Berkeley și și-a dat doctoratul la Harvard. De-a lungul timpului a primit numeroase distncții dintre care amintim: Premiul international al Fundației Gairdner (2019) și Bursa Guggenheim Fellowship pentru științe naturale (2004) sau Premiul 1995 Institutului William B. pentru cercetarea cancerului. Cel mai important premiu, consideră Springer, este însă acela decernat, în parteneriat cu un coleg, de prestigioasa Academie sudeză de știițe, în-n 2004.Printre altele, Springer este cunoscut ca un expert în studiul malariei. Din 2001 este mebru al Academiei americane de de Arte și Științe. Springer este cunoscut, de asemenea, ca autorul a numerose studii științifice.

 

Despre Moderna

Moderna este o companie americană de biotehnologie axată pe descoperirea de droguri și dezvoltarea de medicamente bazate exclusiv pe ARN. Acum, cercetătorii de laModerna încearcă să dezolte procedurile de inserare de ARN sintetic pacienților pentru ca să reprogameze celuilele bolnavilor ca să își creeze măsurile necesare ca să lupte cu SARS CoV2 și alte virusuri asemănătoare. Compania este reputată pentru discreția sa în mass media și pentru faptul că prea puține dintre cercetările celor ce lucrează aici au văzut lumina tiparului. CEO-ul companiei este Stéphane Bancel, om de știință francez care deține și 9% din firmă.