În timpul unei pauze a procesului, Iulia Timoşenko le-a spus jurnaliştilor că Asociaţia  pentru apărarea drepturilor omului Comitetul Helsinki a declarat că acuzaţiile ce i se aduc sunt motivate politic. Ex-premierul a spus că nimeni nu poate "să-i calomnieze numele cinstit". Timişenko a comparat starea Ucrainei de acum cu URSS-ul din 1937, cea mai oribilă perioadă a represiunii soviectice.

Timoşenko, eroina Revoluţiei Portocalii, când străzile au fost pline de protestatari, după anunţarea rezultatelor fraudate ale alegerilor prezidenţiale din 2004, a devenit premier la scurt timp după aceea. Revoluţia a stagnat însă, în următorii ani, şi perioada respectivă a fost marcată de dispute între Timoşenko şi aliaţii săi portocalii, iar aceste certuri au paralizat ţara, care a intrat într-o profundă criză economică. În 2010, revoluţia a fost "întoarsă" definitiv, când Ianukovici a fost ales preşedinte, iar Timoşenko a intrat în opoziţie.

Sentinţa după patru luni

Fostul premier Iulia Timoşenko a fost acuzată de abuz de putere, într-un proces care ar putea avea consecinţe asupra relaţiilor dintre Kiev şi Uniunea Europeană.  

Judecătorul Rodion Kireev a pronunţat sentinţa, la un tribunal de la Kiev, împotriva Iuliei Timoşenko, la sfârşitul unui proces care a debutat în 24 iunie. Parchetul a cerut şapte ani de închisoare, în timp ce apărarea a denunţat un proces "politic" în absenţa unui delict.

Aflată în arest provizoriu din 5 august, Timoşenko a fost judecată pentru că a semnat în 2009, fără autorizaţia guvernului pe care-l conducea, acorduri cu Rusia privind livrarea de gaze naturale, considerate ca fiind defavorabile ţării sale.

Proces politic

Fostul premier ucrainean consideră că aceste acuzaţii sunt doar măsuri de represiune politică orchestrate de adversarul său, preşedintele Viktor Ianukovici, care neagă orice implicare în această afacere şi susţine că justiuţia e independentă.

O condamnare a Iuliei Timoşenko riscă să deterioreze relaţiile dintre Ucraina şi UE, care consideră acest proces o "chestiune gravă", riscând să afecteze negocierile în curs cu autorităţile de la Kiev privind un acord de asociere.

Cea mai sexy femeie din politică

Iulia Timosenko, premierul Ucrainei, a fost desemnată de revista FHM "cea mai atragătoare femeie care a avut vreodata de-a face cu politica".

Frumusetea și succesul în afaceri și politică au clasat-o pe prima poziție a clasamentului pe Timoșenko, devansând alte pretendente, printre care Sarah Palin și Condoleezza Rice.

"Este un nume important pe scena politică din Ucraina. A făcut o avere din industria gazului, domeniu de activitate pentru bărbați, și mai presus de toate este foarte frumoasă", a precizat un redactor al revistei FHM.

De asemenea, premierul ucrainean a apărut și pe coperta revistei "Elle", ediția din Ucraina din aprilie 2005.