După un 2009 sărac în fuziuni şi achiziţii, anul acesta am putea vedea primele investiţii semnificative din partea celor mai mari fonduri regionale de private equity.

Piaţa regională de fuziuni şi achiziţii dă primele semne mai consistente de dezgheţ, ceea ce ar putea aduce semne bune şi pentru România. Două dintre cele mai mari fonduri de investiţii din Europa Centrală şi de Est au anunţat că sunt pregătite de achiziţii.

Advent International, al doilea fond ca mărime a investiţiilor din Europa de Est, şi-ar putea mări cu până la 50% volumul sumelor alocate regiunii în acest an. „Vom decide alocarea fondurilor în funcţie de oportunităţi. Alocarea de 150 de milioane de euro pentru anul 2010 este mai mult o planificare decât o alocare strictă, din fondul Advent Central Eastern Europe IV, capitalizat la un miliard de euro. Suma minimă alocată unui proiect este în jur de 30-50 milioane, iar suma maximă poate varia în funcţie de potentialul de a coinvesti cu fondul global al Advent (fond capitalizat la 6,6 miliarde de euro)“, spune Emanuela Popa-Radu, şefa biroului Advent din România. „Suntem interesaţi de investiţii de minimum 30-50 milioane euro, în general în companii în care să obţinem de la un pachet majoritar până la 100% din acţiuni. Proiectele pot fi de expansiune, de buyout sau o combinaţie“.

Consolidare a poziţiilor cucerite

La rândul său, Enterprise Investors, care administrează fondul de investiţii numărul unu în regiune, Polish Enterprise Fund, are pregătite 200 de milioane de euro pentru investiţii de private equity la nivel regional şi încă peste 90 de milioane de euro pentru investiţii de tip venture capital. „Anul acesta este foarte important pentru noi şi nu ne permitem să nu facem vreun deal“, spune Cristian Nacu, vicepreşedinte Enterprise Investors. „Anul acesta aniversăm 20 de ani de activitate a companiei, deci şi investiţiile de private equity în Europa Centrală şi de Est fac tot 20 de ani. Ca strategie, noi preferăm performerii, chiar dacă plătim mai mult, aşa cum a fost cazul la Profi“, adaugă Nacu. Polish Enterprise Fund V a plătit pentru lanţul Profi 66 de milioane de euro şi, potrivit declaraţiilor anterioare ale oficialilor companiei, este interesat şi de alte achiziţii în acelaşi sector.

Potrivit Emanuelei Popa-Radu, Advent explorează oportunităţile de a creşte companiile din portofoliul existent prin achiziţii, în baza unei strategii de consolidare (buy-and-build). Din cele şapte investiţii deţinute în România, cinci sunt vizate de această strategie: Labormed, Terapia, Deutek, Brewery Holdings şi Euromedia. Advent nu îşi propune niciun exit în acest an. „În continuare, suntem dedicaţi planurilor de creştere, atât organic, cât şi prin achiziţii, regional sau internaţional, punând la dispoziţie expertiza şi resursele globale ale Advent. În plus, trei companii din portofoliul Advent au realizat recent achiziţii sau investiţii majore, pe care trebuie să le integreze şi să le optimizeze în perioada următoare“, adaugă Popa-Radu. În 2009, Labormed a achiziţionat un portofoliu important de produse de la Ozone si Plantextract, care au consolidat prezenta Labormed pe segmentul OTC şi medicamente naturiste.

În 2008, producătorul de vopsele ­Deutek, deţinut de Advent, a cumpărat doi producători de adezivi, în scopul diversificării portofoliului de produse, iar Ceramica Iaşi a deschis în 2009 o nouă capacitate de producţie, lansând o serie de noi produse. De asemenea, Enterprise Investors are o prezenţă activă pe piaţa materialelor de construcţii, unde deţine producătorul Macon Deva şi, prin acesta, grupul Simcor.

194-46275-15_cristiannacu_03_c.jpgAnul acesta este foarte important pentru noi şi nu ne permitem să nu facem vreo tranzacţie.
Cristian Nacu, vicepreşedinte, Enterprise Investors

450 mil. euro au pregătit cele mai mari fonduri regionale