Adică un scenariu care multiplică opțiunile de atac, scurtează timpul de tragere și integrează senzori de direcționare. Dar, avertizează NI, aceste avantaje de mai sus aduc cu ele și anumite riscuri, având în vedere gradul tot mai mare în care sistemele de arme se întrepătrund cu rețelele de calculatoare. Interoperabilitatea tot mai mare, autonomia și capacitatea de partajare a informațiilor introduc, de asemenea, din ce în ce mai mult, nevoia de a proteja sau „consolida” aceste rețele. O recunoaște și generalul Joseph Martin, șef adjunct al Statului major al armatei SUA.
„Trebuie să putem să ne apărăm rețeaua și toate operațiunile din domeniul cibernetic. Cyber ​​este o parte critică a fiecărui program pe care îl avem. Acest lucru ne permite să concurăm la un prag aflat sub conflictul armat”, a declarat generalul american.

Creșterea rețelelor poate însemna, de asemenea, că un potențial intrus poate provoca mai multe daune printr-un singur punct de intrare, vulnerabilizând toate datele sensibile privind lupta. Din acest motiv, Armata a adoptat noi măsuri pentru a preveni „bruiajele” radio, „pirateria” asupra rețelei cibernetice, întreruperea semnalului GPS și alte tipuri de interferențe inamice.

Există multe elemente ale acestor tipuri de eforturi de consolidare. Una dintre ele începe cu migrația către cloud. Permițând un acces îmbunătățit la date în timp real pe „noduri” altfel separate sau dispersate, conectivitatea în cloud permite deja schimbarea tacticii de luptă. Ca parte a oricărei migrații cloud, dezvoltările sunt vizualizate printr-un obiectiv dublu; în timp ce sistemul cloud aduce avantaje fără precedent, punerea în comun și partajarea datelor necesită protecții cibernetice suplimentare. În cazul în care un intrus va avea acces la un portal, reușind și să penetreze porțiuni dintr-o rețea activată în cloud, volume mai mari de date ar putea fi vulnerabile dintr-un singur punct de acces.

Un upgrade de securitate activat în cloud ar putea îmbunătăți simultan mai multe noduri care au nevoie de protecție cibernetică.

O altă tehnică de îmbunătățire a securității, descrisă de șeful de achiziții al armatei, Dr. Bruce Jette, este de a permite accesul, menținând în același timp capacitatea de a segmenta sau „scala” datele disponibile în funcție de necesități. „Scalând corect locul în care păstrați datele și cât de mult reproduceți și actualizați protocoalele, puteți atenua o mulțime de riscuri care există astăzi”, declară Jette într-un interviu acordat The National Interest.

Construirea rezilienței cibernetice în platforme este o altă parte importantă, deoarece dezvoltatorii de arme pot analiza potențialele vulnerabilități la începutul procesului de dezvoltare. Există o componentă de informații pentru o mare parte din aceasta, deoarece dezvoltatorii de arme din cadrul armatei încearcă să reproducă și să anticipeze posibilele atacuri inamice, pentru a identifica domeniile de îmbunătățire necesare, conchide NI.