Vacanta: Agentiile de turism lanseaza pe piata noi oferte pentru petrecerea Revelionului sau pelerinaje in Israel

Fiecare are parerea lui despre Israel: pentru unii este doar o vacanta la mare; pentru unii, Taramul Fagaduintei; pentru unii, locul in care s-a nascut Isus; iar pentru altii este o bomba cu ceas. Israelul inseamna toate aceste lucruri si mult mai mult.


Este cel mai banal cliseu sa definesti o destinatie ca fiind o tara a contrastelor. si totusi, este cea mai potrivita descriere pentru Israel, insa nu in sensul clasic, de discrepanta intre bogati si saraci. In tara Sfanta, contrastul vine din faptul ca poti petrece dimineata la Yad Vashem, memorialul Holocaustului din Ierusalim, si dupa-amiaza la un hotel de cinci stele de la Marea Moarta. In ziua urmatoare, poti merge la Tel Aviv, pentru a admira cladirile Bauhaus, sau la Bethleem, pentru a vedea pestera in care s-a nascut Isus si biserica ridicata deasupra ei. Lunga de 60 de metri si inalta de 30, biserica arata exact ca acum 1.600 de ani, cand a fost modificata de imparatul Iustinian (initial fiind construita de imparateasa Elena in anul 326). si in pestera se tin slujbe, iar altarul se afla exact pe locul unde a fost ieslea cu pruncul Isus.


La Ierusalim, desigur, pelerini din toate tarile vin sa vada Sfantul Mormant, adapostit de o biserica ce seamana cu o cetate si Zidul Plangerii, cel mai venerat loc al iudaismului. Este singurul fragment din templul distrus de romani in anul 70. Evreii vin aici sa se roage si sa deplanga distrugerea templului, casa lor spirituala si culturala de mai bine de 1.000 de ani. Ce-ar mai trebui sa vedeti in Ierusalim? Cele sapte porti de intrare in oras, Muntele Maslinilor, mormantul si biserica Adormirii Maicii Domnului, Turnul lui David, Drumul Golgotei (Via Dolorosa), Gradinile Ghetsimani (unde a avut loc Cina cea de Taina). Cum iesi din Ierusalim, te copleseste desertul. Muntii sterpi de granit alterneaza cu intinderile nesfarsite de nisip, iar in aceste zone apa poate valora cantitatea ei in aur. In desert, nu vezi decat stane de beduini sau grupuri de tineri care efectueaza stagiul militar de doi ani, obligatoriu in Israel.

Eilat, intre Egipt si Iordania

O alta atractie pentru turisti este Marea Moarta, cel mai jos punct accesibil de pe pamant – 390 de metri sub nivelul marii. Cea mai sarata mare din lume te pacaleste cu turcoazul ei: nici o vietate nu rezista unei cantitati de sare atat de mare. Toti strainii se opresc la centrul de fabricare a produselor cosmetice cu namol din Marea Moarta. Trebuie sa stiti ca, in urma cu 50 de ani, in depresiunea Marii Moarte au fost descoperite niste manuscrise religioase stravechi. Astazi, sunt cunoscute sub numele de Manuscrisele de la Marea Moarta.


Din pricina disputelor pentru Ierusalim, Organizatia Natiunilor Unite nu recunoaste acest oras drept capitala Israelului, functie preluata de Tel Aviv.

Pe malul Marii Rosii, statiunea Eilat are o pozitie cu totul speciala: daca mergi cu barca pe mare, poti vedea in stanga orasul Taba din Egipt, in dreapta portul Aqaba din Iordania, iar daca navighezi spre sud ajungi repede in Arabia Saudita. In Israel, unde trecutul intunecat si prezentul luminos sunt cele doua fete ale monedei, lumea pare sa gandeasca in felul urmator: “Da, am suferit mult, dar acest lucru este un motiv in plus sa ne bucuram acum”.










Marea Moarta, cel mai jos punct accesibil de pe pamant – 390 de metri sub nivelul marii













Eilat, statiune de lux la Marea Rosie si paradisul scufundatorilor













Eilat are o pozitie cu totul speciala: daca mergi cu barca pe mare, poti vedea in stanga orasul Taba din Egipt, iar in dreapta, portul Aqaba din Iordania





Ofertele agentiilor de turism

• Prestige Tours – Pelerinaj Israel: 8 zile – 599 euro/pers. Tariful include: bilet de avion, sapte nopti cazare cu demipensiune la hotel de trei stele (o noapte la Netanya, patru la Ierusalim, doua la Tiberias), transport cu autocarul, vizite la obiective.


• Ultramarine Travel – Revelion (28.12- 3.01) – 7 zile – 989 euro/pers. Tariful include bilet de avion, sase nopti cazare cu mic dejun la hoteluri de patru stele (doua nopti la Ierusalim, patru nopti la Eilat), transport cu autocarul, cina de Revelion. Conditie importanta pentru obtinerea vizei: sa nu aveti membri ai familiei la munca in Israel.


• Vacanta – circuit 7 zile – 629 euro/ pers. Tariful include: bilet de avion, sase nopti cazare cu demipensiune la hoteluri de trei stele, transport cu autocarul. Se viziteaza: Tel Aviv, Ierusalim, Bethleem, Tiberias, muntele Tabor.