„Băutură, ţigări, trabuc, burţi revărsate, femei! Iată duşmanii poporului surprinşi cu adevărata lor faţă“, a spus gazetarul, exemplificând modul în care fotografia poate fi folosită drept material de luptă politică de opoziţia politică a PNL.

Ce a transmis Cristian Tudor Popescu

“Dacă un regizor de filme de propagandă ar fi aranjat această scenă, nu cred că ieşea mai bine decât în această realitate a cadrului. Această poză este un clişeu în sensul reperelor propagandistice antiburjui, anti guvernul capitalist care suge sângele poporului şi îşi bate joc de el. Sunt puse cu precizie matematică în această poză.

Avem whiskey şi şampanie. Dacă era o ţuică de Văleni pe masă, era cu totul altceva. «Domle, beau o ţuică de-a noastră, românească şi oamenii, ca muncitorii! Îl sărbătoresc pe şefu. Fac o pauză. Care e problema?». Şampanie şi whiskey sunt băuturi capitaliste ale ăstora care ne exploatează, care ne fac sclavi.

Uitaţi-vă la poziţia domnului Orban. Domnul Orban este tolănit, nu stă. E tolănit pe acel fotoliu. Îşi scoate abdomenul destul de bine dezvoltat în faţă şi trage din ţigară. Ăsta este un alt reper vizual: burjuiul, capitalistul care îşi scoate burdihanul în faţă. Cuplăm asta vizual cu trabucul sau ţigara de foi din mâna domnului Aurescu, din nou trabucul fiind o marcă, în caricaturile anilor ’50 fiind foarte popular burjuiul, capitalistul cu whiskey-ul în stânga şi cu trabucul în dreapta, gras şi uitându-se cu dispreţ, chiar cu ură la popor.

Whishey-ul este la domnul Virgil Popescu, şampania dincolo la domnul Bode.

Avem şi o femeie! E vorba de concepţia scenei, din punct de vedere regizoral. Cum să nu fie şi o femeie. Un chiolhan capitalist presupune şi prezenţa femeilor, cu toate că doamna Turcan nu arată chiar a party girl, adică a femeie de petrecere, ci mai degrabă de femeie de partid. Pare că participă la un priveghi, mai degrabă. Dar este un chef şi cu femei.

Deci, băutură, ţigări, trabuc, burţi revărsate, femei! Iată duşmanii poporului surprinşi cu adevărata lor faţă.

Această poză va fi utilizată de opoziţie, toţi cei care vor să dea în Guvern, şi au material.

Ea reprezintă pentru mine un monument de prostie din partea tuturor participanţilor.

Dacă lucrurile astea nu se întâmplau la Guvern, ci la o reşedinţă privată, acasă la unul din ei, nu în sediul Guvernului României, unde totul este plătit de cetăţeni, acolo sunt bunurile statului şi acolo nu fumezi şi nu bei. Mulţi se pot gândi şi la decretul 400 al lui Ceauşeascu în legătură cu consumul de băuturi alcoolice la locul de muncă. O chestiune care o agravează masiv este faptul că este vorba de sediul Guvernului. ”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Legat de decizia premierului de a merge la Poliţie pentru a se autodenunţa pentru a plăti amendă, CTP spune că este un progres faţă de acţiunile altor lideri politici, dându-l ca exemplu pe fostul preşedinte Traian Băsescu.

„Apoi, dacă să zicem în locul domnului Orban era Băsescu, credeţi că poza asta ar fi avut vreun efect dăunător asupra imaginii lui Traian Băsescu? Domnul Orban reprezintă un progres faţă de domnul Băsescu. Să ne amintim că fostul preşedinte a consumat bpăuturi alcoolice la un restaurant, împreună cu domnul Gigi Becali, după care a plecat cu maşina personală, conducând sub influenţa băuturilor alcoolice. Nu a răspuns niciodată pentru acest gest, cu toate că l-a făcut în văzul întregii ţări.

Însă, acum, domnul Orban, îngrijorat de pierderile de imagine ale sale şi ale partidului, s-a dus la băieţii domnului Vela să se autoamendeze, practic.

Dacă nu ne aflam în pandemie, în mijlocul acestor discuţii despre relaxare, despre masca pe figură în spaţii închise, despre dezinfectare, boală, teste şamd, mesajele fiind de austeritate şi disciplină, cerute de către Guvern, efectul ar fi fost neglijabil sau amuzant”, a afirmat gazetarul, care a conchis că „impactul mediatic al acestui clişeu va fi puternic şi pe termen lung“.