Dacă doriţi ca în aceeaşi săptămånă să faceţi plajă la Mediterană şi să vizitaţi patru mari oraşe europene, aveţi o singură soluţie – o excursie la bordul unui vas de croazieră.

Piscine, magazine, restaurante, săli de spectacol, cazinouri şi terenuri de sport. Aşa arată marile nave de croazieră, care pot găzdui aproximativ 6.000 de oameni, pasageri plus echipaj. Aceştia consumă într-o săptămånă, conform unui calcul sumar, 9.000 de kilograme de carne de vită, 28.000 de ouă şi 18.000 de felii de pizza. Orăşelele plutitoare leagă marile oraşe mediteraneene, călătoresc prin Marea Caraibelor, ajung în Alaska sau traversează apele reci ale Mării Nordului.

O astfel de vacanţă nu este destinată exclusiv celor cu bani. Cine are 500 de euro se poate îmbarca, pentru o săptămånă, la bordul „Visului Caraibian“. Este adevărat că, pentru cele mai bune cabine, tariful poate ajunge şi la 5.500 de euro de persoană. Diferenţa de preţ este justificată de durata excursiei şi de poziţionarea cabinelor. Astfel, cele mai ieftine cabine sunt cele care nu au geam (fiind orientate către interiorul vasului), iar cele mai scumpe au vedere la mare şi terase spaţioase.

Însă, în realitate, timpul petrecut în cabină este scurt, ziua începånd în jurul orei opt şi încheindu-se la două sau trei noaptea. Separat, se plăteşte transportul pånă la portul de îmbarcare, care depinde de circuitul ales.

Anul trecut, cåteva mii de romåni au ales să-şi petreacă concediul pe un vas de croazieră. „Vara sunt căutate excursiile pe Mediterană şi Marea Nordului, iar primăvara şi toamna cele în Caraibe. Este un produs turistic sigur, fără reclamaţii din partea pasagerilor. Cei care au călătorit la bordul unui astfel de vas, revin pentru o nouă destinaţie“, susţine Carmen Demetriade, director general World Travel, agent exclusiv în Romånia al companiei de croaziere Royal Caribbean.

Mircea Vladu, director general Prestige Tours, consideră că romånii sunt cumpărători de last-minut, care îşi fac rezervare cu numai cåteva zile înainte de a pleca în vacanţă. „Pe piaţă au fost lansate ofertele pentru 2010, iar excursiile pe vasele de croazieră pentru 2009 s-au våndut în proporţie de 50%. De aceea, ne este greu să le găsim clienţilor ceea ce doresc, pe ultima sută de metri. Atunci cånd ne vom putea programa concediile cu un an înainte, vom înregistra un boom pentru acest tip de excursii“, conchide Vladu.

Entertainment 24 de ore din 24, 7 zile din 7

Deşi ne hotăråm cu greu, suntem buni clienţi. „O familie de timişoreni, care a călătorit cu unul din vapoarele companiei americane Royal Carribean, a cumpărat cel mai mare rubin existent la vånzare pe vas, de 10.000 de dolari. Am aflat acest lucru de la vånzătorul pietrei preţioase, un romån angajat pe vasul respectiv“, spune Ciprian Enea, consultant Best Tourism.

Cum arată o navă de croazieră? Aceste vase au o capacitate de circa 3.500 de locuri şi 16 – 17 nivele. Cu alte cuvinte, un minioraş, care are toate facilităţile, dar ale cărui coordonate se schimbă din minut în minut. Conexiunile dintre parter şi ultimul etaj sunt asigurate de o reţea bine pusă la punct de lifturi exterioare sau interioare. Pe artera principală se află reţeaua de magazine, şapte sau opt la număr, de unde se pot cumpăra în sistem duty free parfumuri, bijuterii, îmbrăcăminte etc. Aici găsiţi zilnic produse noi, stocul fiind înnoit la 24 de ore. Seara, o puteţi petrece fie la promenadă, prin magazine, fie pe străduţa cu baruri şi discoteci. O altă posibilitate sunt sălile de spectacole. Puteţi să vă încercaţi norocul mizånd sume mai mari sau mai mici la unul din cele cinci cazinouri aflate pe vas. Pe un astfel de vas există cel puţin patru restaurante, deschise 24 din 24 de ore. Atenţie, dacă preţul croazierei include måncarea, chiar şi room-service, băuturile se plătesc separat.

Tur de oraş sau alpinism

De obicei, se călătoreşte noaptea, iar a doua zi, în jurul orei opt, vasul ancorează în următorul port. O oră mai tårziu încep excursiile opţionale – tururi de oraş. De regulă, într-o croazieră de o săptămånă se vizitează minimum patru oraşe importante. Dacă nu doriţi să participaţi la astfel de excursii, bărcile de salvare ale vasului vă stau la dispoziţie, din sfert în sfert de oră, pentru a vă transporta în port. Nu pierdeţi ultima barcă, ce părăseşte ţărmul în jurul orei 17:30 , altfel riscaţi să încheiaţi mai curånd croaziera. Însă, puteţi să rămåneţi la bordul navei şi să leneviţi sub o umbrelă de soare, la marginea unei piscine (pe vas existånd 4-5 piscine, plus una acoperită), să mergeţi la masaj sau jacuzzi, la sala de sport, pe terenul de tenis sau pe cel de volei. Amatorii de golf pot juca o partidă pe terenul special amenajat, iar pasionaţilor de alpinism li se pune la dispoziţie echipamentul necesar pentru a escalada zidurile de căţărare de långă terenul de baschet. Vă puteţi aventura în lumea colorată şi misterioasă a adåncurilor sau relaxa la Aqua Spa, unde veţi fi răsfăţaţi cu uleiuri aromatice şi masaje de combatere a stresului. Cei mici sunt invitaţi la să participe la „Aventura pe ocean“, program pe grupe de vårstă.

115-15974-34_carmendemetriade_28.jpg«În afara preţului croazierei şi al biletului de avion pånă la portul de îmbarcare, turistul mai cheltuieşte 200 de euro pentru excursii opţionale şi băuturi.»
Carmen Demetriade, director general, World Travel

20% este procentajul cu care se estimează că vor creşte în 2008 vånzările în Romånia pentru excursii pe vase de croazieră, faţă de 2007

OFERTELE VERII

Mediterana
489 euro/persoană, 7 nopţi pe vas de croazieră, cu pensiune completă, plecare din Barcelona pe ruta Nisa – Pisa – Roma – Napoli – Palermo – Barcelona (ofertă agenţia World Travel)

Mediterana de Est
725 euro/persoană, 7 nopţi pe vas de croazieră, cu pensiune completă, itinerariu Roma – Sicilia – Atena – Kusadasi – Heraklion (ofertă agenţia Prestige Tours)

Caraibe
439 euro/persoană, 7 nopţi pe vas de croazieră, cu pensiune completă, plecare din Miami pe traseul Haiti – Montego Bay – Grand Cayman – Cozumel – Florida (ofertă agenţia World Travel)

Alaska
480 euro/persoană, 7 nopţi pe vas de croazieră, cu pensiune completă, plecare din Vancouver cu destinaţia Alaska (ofertă agenţia Butterfly)

Scandinavia si Rusia
1759 euro/persoană, 12 nopţi pe vas de croazieră, cu pensiune completă, plecare din Amsterdam spre Copenhaga – Stockholm – Helsinki – Sankt Petersburg – Tallin – Klaipeda – Amsterdam (ofertă agenţia Marshal Turism).