Ziarul se referă la anunţul de miercuri în care Guvernul Ungariei a cerut echipei manageriale de la MOL să revizuiască portofoliul companiei şi, dacă va fi necesar, să se pregătească pentru vânzarea participaţiei deţinută la INA.

De asemenea, Guvernul de la Budapesta a cerut ministrului de Justiţie şi oficialilor de la Agenţia de Gestionare a Activelor Statului, care gestionează acţiunile statului la compania MOL, să evalueze măsurile legale posibile, atât în domeniul legislaţiei civile, cât şi al celei penale, ce pot fi luate pentru a răspunde acuzaţiilor aduse statului ungar şi MOL în legătură cu dosarul MOL-INA. Reacţia Guvernului ungar vine după ce poliţia de la Zagreb a informat că un mandat de arestare european şi o ‘alertă roşie’ a Interpol au fost emise pe numele directorului MOL, Zolt Hernadi, acuzat în Croaţia de mituirea fostului premier croat Ivo Sanader pentru a prelua controlul managerial la compania petrolieră croată INA.

‘Este clar acum că problema judiciară referitoare la şeful MOL, Zsolt Hernadi, a devenit o controversă dramatică şi periculoasă între două state’, susţine publicaţia croată, care adaugă că ‘într-o situaţie complicată în care părţile arată cu degetul una la alta singura soluţie ar putea fi o cooperare bilaterală judiciară cu posibila mediere a UE’.

De asemenea, ‘Jutarnji List’ apreciază că nici MOL şi nici INA nu vor avea de câştigat în urma vânzării acţiunilor în actualul mediu macroeconomic şi avertizează că acţiunile INA ar putea fi achiziţionate de o companie din Rusia, care ar putea slăbi şi mai mult situaţia INA.

În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În ultimii ani, au apărut, însă, tensiuni între MOL şi Guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuză firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susţine că Croaţia nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

Anul trecut, fostul premier croat Ivo Sanader a fost găsit vinovat pentru că a primit cinci milioane de euro de la MOL în schimbul cărora a permis firmei ungare să dobândească o poziţie dominantă la INA.

În România, MOL deţine 138 de benzinării şi a semnat acorduri de concesiune cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru trei perimetre din vestul României.

SURSA: Agerpres