Autorităţile din România sunt disperate că nu au putut opri exodul medicilor, iar acum încearcă să-i readucă în ţară cu salarii majorate şi apartamente noi, pe care le pot închiria la preţuri mult mai mici faţă de media pieţei. Potrivit datelor oficiale, România ar avea nevoie de peste 10.000 de medici.

Din păcate, blocurile pentru medici construite în judeţele din estul ţării sunt mai mult goale. Doar Bistriţa este un exemplu de succes, aici cererea depăşind oferta. Motivul: în spitalul din localitate s-au investit zeci de milioane de euro pentru a fi adus la standardele care există în unităţile medicale din străinătate, potrivit stirileprotv.ro.

La Brăila, Consiliul Judeţean a construit un bloc cu 31 de apartamente pentru medici. Fondurile, circa 2 milioane de euro, au provenit în mare parte de la Ministerul Sănătăţii. Deşi locuinţele sunt închiriate medicilor cu sume între 100 şi 500 de lei/lună, puţine persoane s-au arătat interesate să se mute în ele. La o lună de la inaugurare, fuseseră atribuite doar 5 apartamente din 31. Spitalul din Brăila ar avea nevoie de cel puţin 70 de medici.

„Prin aceste apartamente încercăm ca tinerii specialiști să-i atragem cât mai mult spre partea asta, Brăila sau, de ce nu, cei care activează în centrele mari universitare, medici specialiști, să putem să-i aducem în provincie și să profeseze pentru că avem locuri disponibile”, a declarat Francisk-Iulian Chiriac, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila.

Situaţia este similară şi în Tulcea. Autorităţile au construit locuinţe de serviciu pentru medici, însă opt dintre acestea sunt în continuare libere.

„Cea mai mică chirie plătită în cadrul ANL-urilor este de 90 de lei, iar cea mai mare, la apartamentul de 3 camere, este de 513 lei”, spune Miță Mergeani, vicepreședintele Consiliului Judeţean Tulcea.