Războiul civil în derulare în Libia a împărțit țara între un guvern central islamist, cu sediul în Tripoli și o administrație naționalistă rivală sub conducerea generalul Khalifa Haftar, care are cartierul general în orașul Tobruk din estul ţării.

În pofida situaţiei tensionate din ţară, Libia are în continuare două atuuri, inclusiv pe cel de lider al rezervelor de petrol din Africa, o industrie de petrol poziționată chiar la Marea Mediterană, precum și o avere de 113 miliarde dolari în valută străină, potrivit Al Hayat.

Aceasta este în scădere de la 321 miliarde dolari înainte de revoluţia din 2011, dar a fost suficientă totuși pentru a se asigura plata salariilor și pentru ca infrastructura de petrol a țării să continue să funcționeze.

Aceste rezerve sunt însă în scădere rapidă. La începutul acestei luni, o rafinărie din Es Sider a ars timp de mai multe zile după ce a fost lovită de o rachetă rătăcită, pierzându-se rezerve de petrol echivalente cu valoarea producției la nivel naţional obţinută în 36 de ore.

Iar joi, luptatori lui Haftar au ocupat filiala Băncii Centrale libiaene din Benghazi și în mod automat şi rezerva care se afla acolo, de 100 miliarde dolari.

După cum scrie David Kirkpatrick în revista The Times, Banca Centrală a fost una dintre ultimele instituții publice funcționale din Libia. Guvernatorul Băncii Naţionale libiene, Sadik el-Kabir a călătorit în străinătate pentru a-i liniști pe liderii străini în privinţa integrităţii statului libian, în timp ce banca a reușit să plătească salariile și să păstreze infrastructura de petrol a ţării funcţională.

Banca Centrală și-a păstrat, de asemenea, sediul la Tripoli, în ciuda situaţiei de la sucursala din Benghazi, controlată de autointitulatul „guvern” al generalului Haftar.

Joi, milițiile lui Haftar au ocupat clădirea păzită de gardienii islamişti. Potrivit materialului din Times, oamenii generalului renegat au "postat imagini video online, care arătau că nu au intrat şi nu au spart sifurile, cel puţin nu încă."

Haftar vrea lase impresia guvernului de la Tripoli că, dacă vrea, controlează majoritatea lichidităţilor şi aurului din ţară. Până una alta, generalul a arătat că există o sumă de 100 miliarde dolari extrem de vulnerabilă în mijlocul oraşului Benghazi.