Săptămâna Europeană a Competenţelor Profesionale este un eveniment anual în cadrul căruia organizaţiile locale, regionale sau naţionale prezintă ceea ce este mai bun din educaţia şi formarea profesională (VET) – un sector capabil să ofere tuturor oamenilor abilităţile de care au nevoie pentru o viaţă personală şi profesională împlinită, conform unui comunicat al CONAF.

După cinci ediţii, evenimentul a devenit o platformă de comunicare pentru toate părţile interesate de VET din Europa şi nu numai, potrivit agerpres.ro

Tranziţii ecologice şi digitale

CONAF transmite că  „VET pentru tranziţii ecologice şi digitale” este tema ediţiei din acest an, care va fi un eveniment hibrid, având loc atât la Berlin, în Germania, cât şi în format digital la nivelul întregii Uniuni Europene, în perioada 9-13 noiembrie 2020.

Săptămâna din 2020 va juca un rol deosebit de important, având în vedere provocările cu care se confruntă comunitatea VET din Europa, ca urmare a pandemiei de COVID-19, deoarece oferă un forum incomparabil pentru identificarea problemelor comune şi pentru schimbul de soluţii.

„Investiţia în educaţie este şansa unei naţii de a avea un viitor prosper. Oportunitatea oferită de a reprezenta România ca Ambasador pentru Săptămâna Europeană a Competenţelor Profesionale mă responsabilizează şi mă obligă să mă implic activ în promovarea educaţiei şi a formării profesionale prin intermediul iniţiativei ‘Meseriile susţin naţia în România Autentică!’, întrucât o societate dezvoltată se bazează întotdeauna pe competenţe”, a transmis Cristina Chiriac.

De asemenea, aceasta a subliniat că nevoia de unire a sistemelor de învăţământ profesional dual şi cel al uceniciei, devenind astfel un singur sistem de învăţământ alternativ axat pe nevoile agenţilor economici, este o realitate economică actuală care trebuie implementată pentru a rezolva mare parte din problemele pieţei forţei de muncă.

„Deţinând competenţe de bază, solide, se asigură dezvoltarea personală şi se stimulează angajabilitatea şi incluziunea socială, stabilindu-se astfel pilonii durabili pentru o dezvoltare economică sustenabilă a ţării. În acest an, este nevoie mai mult ca oricând de conştientizarea importanţei şi a oportunităţilor pe care învăţământul profesional, ucenicia şi internship-ul le poate oferi în contextul tranziţiei către digitalizare a educaţiei”, a adăugat preşedintele CONAF.

Cristina Chiriac face parte dintr-un grup de ambasadori din diferite state membre ale UE care s-au oferit voluntari să promoveze VET în ţările lor de origine. Comisia Europeană şi autorităţile naţionale au selectat-o pe Cristina Chiriac pentru rolul prestigios datorită realizărilor remarcabile în domeniul educaţiei şi formării profesionale.

Doctor în economie, Cristina Chiriac a militat întotdeauna pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în România, axându-se pe sprijinirea şi orientarea profesională a tinerilor, promovarea pârghiilor şi politicilor fiscale care pot crea valoare adăugată în economie.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) are ca obiectiv susţinerea şi promovarea antreprenoriatului feminin şi reprezintă interesele a 9 organizaţii economice şi sociale, având ca scop apărarea drepturilor şi intereselor economice, sociale, financiare, juridice şi culturale ale femeilor de afaceri în relaţiile cu autorităţile publice şi dezvoltarea unor relaţii de afaceri.