În „Bacalaureat", Cristian Mungiu explorează cu acuitate compromisurile şi corupţia din societatea românească. „Întotdeauna este greu să iei o decizie corectă", a afirmat Cristian Mungiu, salutând decizia juriului. „Vreau să mulţumesc familiei, care m-a orientat în viaţă", a adăugat cineastul reprezentativ pentru noua cinematografie românească, vorbind în franceză şi engleză, relatează AFP preluat de Agerpres.

Noul film al regizorului peliculei „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile", laureat al Palme d'Or în 2007, prezintă povestea lui Romeo, medic într-un mic sat din Transilvania şi un tată gata să facă orice pentru ca fiica lui să poată intra la o universitate britanică. Este aproape de realizarea proiectului, Eliza trebuind doar să ia la bacalaureat o notă bună pentru a reuşi. 

În rolurile principale sunt distribuiţi actorii Adrian Titieni şi Maria Drăguş. Ei îi au alături pe Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov, Rareş Andrici. Scenariul şi regia sunt semnate de Cristian Mungiu, imaginea este realizată de Tudor Vladimir Panduru, scenografia de Simona Pădureţu. Director de film este Adrian Moroca, iar producător executiv, Tudor Reu. 

Cristian Mungiu s-a mai aflat în competiţia festivalului de la Cannes în 2012 cu filmul „După dealuri", care a primit două premii: cel pentru scenariu şi cel pentru interpretare (Cristina Flutur şi Cosmina Stratan). 

Filmul "Bacalaureat" rulează deja în cinematografele româneşti. 

Francezul Olivier Assayas, celălalt câştigător al premiului pentru regie, a declarat că Festivalul de la Cannes i-a "adus multe lucruri". El a adăugat că „este cel mai frumos premiu, pe care îl împart cu un cineast pe care îl admir". 

"Personal Shopper" prezintă povestea unei femei, Maureen, care speră să intre în contact cu fratele ei geamăn dispărut. Rolul tinerei în lungmetrajul care amestecă suspans şi supranatural este interpretat de Kristen Stewart. 

Este a doua oară că Olivier Assayas, 61 de ani, un obişnuit al festivalului de pe Croazetă, o are în distribuţie pe artista americană, după „Sils Maria" din 2014, pentru care aceasta a câştigat premiul Cesar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar. Cineast ancorat în tradiţia literară franceză, dar deschis şi spre lume, îndeosebi asiatică, şi spre cultura pop planetară, Assayas a acordat mereu un loc important culturii în creaţiile sale, încheie AFP. 

Juriul competiţiei de la Cannes 2016 a fost prezidat de George Miller.